Fra årsskiftet skal forældre betale 15 kroner om dagen for frokosten i Odenses børnehaver og vuggestuer, men børnene får kun mad for halvdelen af beløbet. Uforsvarligt, siger ernæringsekspert.
Det lyder som en rigtig dårlig handel: Betal 15 kroner og få varer for otte.

Ikke desto mindre bliver det den skinbarlige virkelighed for samtlige småbørnsforældre i Odense, når de fra årsskiftet skal betale 15 kroner for, at guldklumpen kan få sin daglige frokost i børnehaven eller vuggestuen. Et måltid, der vel at mærke kun er otte kroner værd, fordi knap halvdelen af pengene går til at finansiere den ekstra pædagogtid, der skal bruges til at tilberede frokosten.

- Det bliver rigtig svært at skrue en madpakke sammen, der holder ernæringsmæssigt.

Regeringen og Dansk Folkeparti har nemlig besluttet, at samtlige daginstitutioner i landet skal overtage madpakketjansen fra forældrene.

Flere pædagoger, tak

I Odense betyder det, at forældre til børnehavebørn skal betale 412 kroner ekstra om måneden, mens forældre til vuggestuebørn skal af med 644 kroner ekstra.

- De 400 kroner kan jeg godt undvære om måneden, men jeg synes hellere, man skal bruge dem på at renovere toiletterne eller give flere pædagogtimer. Jeg synes ikke, det er en løsning, der giver bedre madpakker end dem, jeg giver med, lyder reaktionen fra Anette Helmer i Vil-lestofte. Hun er en af de mange forældre, der bliver ramt af ordningen efter årsskiftet.

Ifølge Odense Kommunes oplæg til madordningen skal institutionerne primært servere rugbrødsmadder kombineret med lune retter. Varme retter og mad lavet fra bunden af en uddannet økonoma er der ikke råd til.

Bekymret for kvaliteten

Med ordningen får hver institution i Odense et dagligt rådighedsbeløb på lidt over 15 kroner pr. barn. Men når pædagogen er betalt for at skære gulerødder, lune frikadeller og finde rugbrødet frem, er der reelt kun otte kroner tilbage til indkøb af råvarer. Et budget, der bekymrer Kim Fleischer Michaelsen, professor i børneernæring fra Københavns Universitet:

- Otte kroner er ikke meget. Det lyder for mig som et noget skrabet budget. 15 kroner er rimeligt, hvis det kun er til råvarer. Børn har brug for en varieret kost, der helst ikke må blive for madpakkeagtig, siger Kim Fleischer Mikkelsen.

Heller ikke autoriseret diætist Gitte Larsen er imponeret. Hun har sammen med avisen været på indkøb i Netto for at undersøge, hvilke råvarer, der bliver råd til. Konklusionen er entydig.

- Ikke forsvarligt, lyder det fra diætisten.

- Det bliver rigtig svært at skrue en madpakke sammen, der holder ernæringsmæssigt, siger Gitte Larsen.

Kommunens børn- og ungerådmand Jane Jegind (V) er dog ikke bekymret for kvaliteten:

- Det er ikke nogen herregård, men det er nu engang de rammer, vi har. Jeg er helt sikker på, at vores personale ude i børnehusene vil løse den her opgave både i overensstemmelse med vores sundhedspolitik og de læreplaner, der ligger for de enkelte institutioner, siger hun.

Læs mere i Fyens Stiftstidende mandag.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Minister afviser flere penge til madpakker

Minister afviser flere penge til madpakker

Madordning dårligere end madpakke

Madordning dårligere end madpakke

Millionregning for ny madordning

Millionregning for ny madordning