For mange holdes udenfor


For mange holdes udenfor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ARBEJDE:Flere end 600.000 danskere i den arbejdsdygtige alder tjener ikke deres egne penge
En alt, alt for stor del af befolkningen holdes uden for arbejdsmarkedet

De seneste tal viser, at tæt på 700.000 danskere i den arbejdsdygtige alder ikke tjener deres egne penge.

Det får nu en række iagttagere i Fyens Stiftstidendes artikelserie om Danmarks problemer til at udpege skævhederne på arbejdsmarkedet som de absolut alvorligste for landet. Specielt peger eksperterne på faren ved, at så stor en del af befolkningen er på offentlig forsørgelse.

- Det er det helt overskyggende hovedproblem i den danske velfærdsstat. Det er dyrt, og det er både utilfredsstillende for dem, der er uden for arbejdsmarkedet, og dem, der er med til at betale for det, siger chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank.

Han mener, at Velfærdskommissionens tal taler for sig selv. Mere end hver anden dansker over 15 år modtager penge fra det offentlige mindst én dag om året. I 2002 var 661.000 danskere mellem 15 og 65 år på permanent offentlig forsørgelse.

De skal med i legen

Men problemet vedrører også dem, der ikke er parkeret på ydelser som førtidspension eller efterløn. For mange er den økonomiske gevinst ved at tage et job så lille, at det kan være svært at finde motivationen.

- Cirka 140.000 mennesker har stadig en gevinst på under 1000 kroner ved at tage sig et arbejde, og vi må spørge os selv, om det er godt nok, siger Steen Bocian.

- Der er simpelthen for mange, der ikke er med. Dem skal vi have med i legen igen.

Ulykkelige og syge

Chefanalytikeren bakkes blandt andet op af KL's formand, Ældre Sagens direktør, Socialforskningsinstituttets direktør og filosoffen Morten Dige. Sidstnævnte konstaterer, at arbejdsmarkedets mangler ikke blot koster milliarder og atter milliarder af kroner.

For gruppen i ufrivillig lediggang vokser de menneskelige omkostninger, fordi fast arbejde handler om meget andet end indkomst i videnssamfundet.

- Vi har med en vis succes ført en arbejdskamp, der har skabt en stor lighed på arbejdsmarkedet. Den nye ulighed er mellem dem, der har arbejde, og dem, der ryger udenfor. Deres liv bliver sat på standby, siger Morten Dige.

Og der er ingen tvivl om, at en stor del af danskerne trives dårligt uden for arbejdsmarkedet.

For nogle medfører et ulykkeligt og usundt liv, at de ikke kan få et arbejde. For andre er det den anden vej rundt.

- Vi ved, at der er en statistisk sammenhæng mellem ikke at være på arbejdsmarkedet og ens sundhedstilstand, siger direktør Jes Søgaard fra Institut for Sundhedsvæsen.

- I nogle tilfælde forsvinder dagligdagen, når man ikke har noget arbejde og ikke føler, man har noget formål. Rygefrekvensen stiger, og man begynder måske at drikke mere.

For mange holdes udenfor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce