Folkemødets lillebror har vokseværk: 48 timers kulturmaraton i Nykøbing Mors


Folkemødets lillebror har vokseværk: 48 timers kulturmaraton i Nykøbing Mors

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For sjette gang inviterer Nykøbing Mors til Kulturmødet. Folkemødets lillebror har vokset sig større og større - sidste år brugte godt 25.000 mennesker 48 timer på at diskutere kultur, lytte til kultur eller bare drive rundt og se kendte kulturpersonligheder i menneskemylderet. I år er Kulturmødets tema "At brygge bro", og det har mødet selv været god til - både til at bygge bro til lokalbefolkningen på Limfjordsøen og til dem, der normalt ikke kommer så langt væk fra København. Vi præsenterer de fem steder, hvor du kan få kultur i noget nær døgndrift fra torsdag til lørdag:

1. Kulturpladsen
Fra torsdag til lørdag er der det årlige Kulturmøde på Mors, hvor der sidste år deltog mere end 25.000 nysgerrige kulturbrugere. Arkivfoto

Kulturmødets hjerte. Det er her, de to største scener er placeret i det tidligere el-værk, og uden om findes en række mindre scener, hvorfra snakken flyder fra morgen til aften. Det er her, de store kulturdebatter finder sted, og det er her, du kan stå i madkø med de kendte - eller lytte til bl.a. DR Big Band og Jonah Blacksmith.

Kulturmødet åbner her torsdag kl. 14 med taler og musik - og Clement Kjersgaard, der har været den toneangivende sprechtallmeister gennem alle årene. På Folkescenen er der umiddelbart derefter politisk topmøde med bl.a. Mette Frederiksen, Kristian Thulesen Dahl, Uffe Elbæk og Morten Østergaard. Senere udfordrer Clement Kjersgaard nogle af kulturpolitikkens sværvægtere, bl.a. Mette Bock, Alex Ahrendtsen og Bertel Haarder til et dilemmaspil. Fredag formiddag er der åbent samråd i Folketingets kulturudvalg, og om aftenen kan du bl.a. opleve Burnin' Red Ivanhoe - samtidig med, at man i nærheden kan høre, om 'det kreative møde med kunst kan holde børn væk fra skærmene?' - og måske afslutte aftenen i selskab med Morten Messerschmidt og Dot Wessmann, der synger sammen med publikum. Et meget godt billede på det alsidige udbud.

2. Kulturvejen

Den hedder til daglig Gasværksvej, men under Kulturmødets 48 timer forvandler den ellers noget anonyme vej sig til noget nær en labyrint af kultur. Noget af det mest populære ved møderne de senere år har været de køkkenbordssamtaler, hvor kendte forfattere har bænket sig hos nogle af beboerne og inviteret til samtale om deres bøger. I år kan du bl.a. møde Jens Blendstrup, Morten Ramsland og Iben Mondrup, hvis du banker på hos Else-Marie, Gry eller Else Marie. I Monas Hus er der bl.a. samtaler med tidligere biskop Kjeld Holm, jam med Rasmus Dissing og Youssra El Hawary, en af de store kvindelige sangere i Egypten.

Danmarks Radio låner også huset til at anbefale bøger til publikum. Både Danmarks Radio og TV 2 er markant til stede ved årets Kulturmøde og sender fra Nykøbing. Fra den spæde start i 2013 med kun nogle få tusinde gæster har Kulturmødet vokset sig større - både i antallet af arrangementer, i antallet af mennesker, der deltager i de to døgn - og mødet har efterhånden også fået mere opmærksomhed hos de landsdækkende medier, hvor f.eks. københavneravisen Politiken byder sig til med arrangementer på Kulturmødet.

3. Kulturfjorden

Mødets område for unge. Og det kan godt være, at det lyder reservatagtigt på pædagogmåden - men i så fald er det en ret kreativ 'børnehave', som bl.a. Frontløberne fra Aarhus står bag. Der er tre scener på området, som præsenterer ungdomskultur med musik fra JADA! og vinderne af DR Karrierekanon til Mek Peks Åh abe!-show - som er en del af en børnefestival, der har sin debut på Kulturmødet i år.

Der er musik og mad, jazz og 20 unge kunstnere fra Norden, Holland, Belgien og Skotland, som sætter hinanden stævne på Kulturfjorden uden nogen anden plan på forhånd end at skabe et projekt, der bygger bro mellem dem. Og så er der ellers skriveværksted og biograf, kulturkajak og standup-paddle blandt de mange tilbud, der er placeret på lange smalle stribe græs ned til Limfjorden. Du kan diskutere #metoo og dannelse og se den svenske kunstner Snövit Snow vise sine installationer, fotos og optræden, der alt sammen kredser om følelser og seksualitet - bare lige for at nævne det...

4. Kulturscenen

Hører hjemme på det lokale egnsteater, Limfjordsteatret og M.C. Holms Skole, der ligger lige ved siden af. Her er der meget naturligt fokus på scenekunsten med teater, dans og musik - torsdag og fredag aften er der ginbar på teatret med jazzmusik den første aften og viser af Skagenspoeten Holger Drachmann aftenen efter. På M.C. Holms Skole ligger man 'den kreative skolegård', hvor der hele fredag er aktiviteter som 'det runde fitnessgalleri' og 'bevægelsesexperimentariet', specielt rettet mod børn.

De tidligere år har der også været arrangementer på teatret, men i takt med, at der år for år er kommet flere besøgende til Kulturmødet, er det blevet nemmere at lokke de tilrejsende ud i resten af Nykøbing. På Kulturmødets første år kunne man godt mærke på nogle af de tilrejsende, at de befandt sig utrygt langt væk hjemmefra. Men nu har de taget Limfjordsøen til sig - så meget, at selv Kulturmødets pressechef vovede springet fra Nørrebro - selv om han godt nok valgte at slå sig ned i surferparadiset Klitmøller - i Thy...

5. Kulturtorvet

Torvets arrangementer er centreret omkring kirken og byens gamle biograf, der er ligeså teknisk moderne indvendig, som den er arkitektonisk søjlebåret udvendig. Her er der bl.a. snigpremiere på Bille Augusts nye storfilm "Lykke-Per", onemanshow med instruktøren Søren Kragh-Jacobsen og smagsprøver på film fra The Animation Workshop i Viborg. Du kan også opleve, hvordan det er at se film - som blind.

Skuespilleren Lisbeth Wulff diskuterer skabertrang med leder af Odense Internationale Film Festival, Birgitte Weinberger. I Nykøbing Kirke kan du bl.a. møde Ensemble Midt-Vest, forfatteren Carsten Jensen og Aalborg Symfoniorkester, der spiller tango - eller se "Atmosphaera", der er en audiovisuel forestilling, skabt i lys og lyd til kirkens rum. Men der også arrangementer på selve torvet og i gågaden, hvor du bl.a. kan komme til fællessang med Uffe Elbæk i Jyske Banks fillial...

Folkemødets lillebror har vokseværk: 48 timers kulturmaraton i Nykøbing Mors

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce