Folk trodsede politiets advarsler


Folk trodsede politiets advarsler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KATASTROFE-TURISME: Politiet advarede mod al udkørsel, mens orkanen rasede hen over Danmark. Alligevel var masser af mennesker på gaden

I Odense var strømmen af biler næsten som på enhver anden lørdag eftermiddag, ligesom der både var cyklister og gående, som stred sig gennem orkanen, mens den i lørdags rasede på sit højeste.

Mange borgere ignorerede nemlig politiets utvetydige opfordring til at blive hjemme og undgå al udkørsel.

- Der var utroligt mange mennesker, som pludselig havde meget, meget vigtige ting, de skulle lave rundt omkring. Vores indtryk var, at folk var fuldstændig ligeglade med vores advarsler. Hvis de mener, de skal ud, tager de ud, siger den vagthavende hos Odense Politi, vicepolitikommissær Peter Ruder.

Folk er ligeglade

Han kalder det frustrerende, at borgerne ikke lytter til politiets advarsler, når der er tale om en så kritisk situation som under lørdagens orkan.

- Vi forsøger at indsamle så mange oplysninger om forholdene, vi kan, og prøver at lave en risikovurdering. Og så er folk helt ligeglade, siger Peter Ruder.

- Men vi kan ikke gøre andet end at advare. Om så folk vil lytte eller om de mener, de er klogere end os, er jo deres egen afgørelse, siger den vagthavende videre.

Mindre autoritetstro

Derfor mener han heller ikke, at folk, som kommer til skade og som er blevet advaret, ikke bagefter kan komme og gøre myndighederne ansvarlige.

- Men det er nok en del af udviklingen, at folk generelt bliver mindre og mindre autoritetstro. Det er sådan set godt nok, at man skal sætte spørgsmålstegn ved det, der bliver meldt, men man kan godt spørge sig selv, om det altid er lige fornuftigt, siger Peter Ruder.

Netop på grund af den farlige situation, hvor grene brutalt blev flået af træerne og hvor hele stammer væltede som tændstikker i blandt andet Åløkkeskoven i Odense, gjorde, at selv politiet reducerede dets færden til et minimum.

- Det er igen fordi, vi ikke vil udsætte vores folk for unødig risiko. Bare at trille rundt som præventiv patruljering ønskede vi ikke, men vi tog selvfølgelig ud til de akutte opgaver, siger han.

Katastrofe-turisme

Netop dette fænomen for "katastrofe-turisme" er blevet mere og mere almindeligt.

Under orkanen i 1999 valgte mange at færdes udendørs trods politiets advarsler. Dengang blev syv mennesker dræbt over hele landet, primært ved at de kørte ind i væltede træer.

Under fyrværkeri-katastrofen i Seest ved Kolding havde myndighederne også svært ved at råbe befolkningen op og trænge igennem med akutte advarsler.

Flere borgere nægtede blandt andet at forlade deres hjem.

- Folk sagde "herregud, det er da ikke så galt. Vi kan bare trække indendøre". De mente, det var en overreaktion, siger Bent Emil Sørensen, der var politiets indsatsleder under storbranden, til Ritzaus Bureau.

Det samme gælder under en orkan.

- Når man fraråder al udkørsel, så kører folk alligevel, og tænker bagefter, at "det skete der jo ikke noget ved", siger Bent Emil Sørensen videre.

Andres skade og ulykke

Siden har nogle turistbusser været på besøg for på tæt hold at se, hvad storbranden havde raseret af private hjem.

- Vi ser jo tit katastrofe-turisme. Vi kan stort set ikke have en større begivenhed, uden at folk varfarter dertil. Folk skal ud og opleve det, og de skal se, om det er så slemt som vi siger, det er, siger Peter Ruder fra Odense Politi.

Det er også et problem ved trafikulykker, hvor folk hurtigt stimler sammen - ikke for at hjælpe, men for at se på andres ulykke.

- Nogle gange giver det problemer for redningsmandskabet, når de skal ind og hjælpe de pågældende, siger Peter Ruder.

Folk trodsede politiets advarsler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce