Fogh ved fronten i Afghanistan

Anders Fogh Rasmussen blev blandt andet fløjet rundt i helikopter, da han i går besøgte nogle af lejrene, som huser danske soldater.
Foto: Carsten Snejbjerg/POLFOTO

Fogh ved fronten i Afghanistan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Statsministerens hemmelige lynbesøg hos de danske soldater i Helmand-provinsen endte i ly under bordet

Danmark er truet af terrorisme, og kampen for Danmarks sikkerhed begynder her i Afghanistan.

Sådan lød budskabet fra statsminister Anders Fogh Rasmussen, da han i går for første gang besøgte danske soldater helt tæt på fronten, hvor kampene med Taliban jævnligt foregår, og hvor der med mellemrum bliver dræbt danske soldater.

- Vi må i dag indse, at Danmarks sikkerhed starter helt i Afghanistan, fordi det var der, den internationale terrorisme før i tiden havde sit hjemsted og planlagde terrorangreb - ikke bare på USA, men på hele den vestlige verden. Og vi ved, at Danmark i dag er truet af terrorister. Derfor er det vigtigt, at vi er til stede og bekæmper terrorismen, der hvor den har sin rod, siger Anders Fogh Rasmussen.

Sikkerheden i top

Anders Fogh Rasmussens tophemmelige lynbesøg i den sydafghanske Helmand-provins foregår med usædvanligt skrappe sikkerhedsforanstaltninger. Muhammedkrisen har gjort Danmarks statsminister til én af den islamiske terrorismes yndlingsofre, som den seneste trusselsvideo fra al Qaeda viser. Samtidig vil Anders Fogh Rasmussen ikke som tidligere nøjes med at besøge den sikre Camp Bastion, men vil også ud til de fremskudte positioner Price og Amadillo.

Rejsen har kun været kendt af en snæver kreds af personer og kun fire medier inklusive Ritzau er inviteret med. Da den lille delegation nærmer sig Mellemøsten, vokser forsigtigheden og briterne overtager kontrollen. I et gammelt, sort Hercules-fly krydses grænsen til Afghanistan i ly af mørket. Lyset i flyet slukkes, og Statsministeriets folk, sikkerhedsfolkene og journalisterne sidder i et svagt blåligt lys iklædt skudsikker vest og hjelm. Og fryser. På landjorden var der 38 grader, men inde i det nøgne transportfly er der frost.

I Camp Bastion samles det danske kompagni i morgensolen til en mandagsbriefing fra chef Mikkel Soelberg. Flaget sættes på halvt. Denne gang er det en britisk soldat, der er sendt op ad flyrampen og hjem i en kiste.

- Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at vi hver mandag morgen skal mindes, siger Mikkel Soelberg, der ellers beskriver ugen som rolig.

Anders Fogh Rasmussen får ordet og forklarer soldaterne, hvorfor han har ført dem i krig i støvet og farlig ørken 4800 kilometer væk.

- Svaret er kort og klart: Vi skal beskytte Danmark.

Suget i maven

Da statsministeren og hans følge forlader Camp Bastion foregår det i to britiske Seahawk-helikoptere. Ingen biler. Da maskinerne hæver sig over lejren skyldes suget i maven ikke det bløde sving mod øst, men derimod synet af det åbne landskab og visheden om, at helikopteren er på vej ud af den sikre zone. I døråbningen sidder en maskingeværskytte og skanner klipperne og de lerfarvede huse.

De danske soldater føler, at de er ved at få overtaget over Taliban. Fronten er rykket 20 kilometer mod nord på et år, og talibanerne har ikke angrebet de danske patruljer i lang tid. De er bange for os, lyder det i den fremrykkede lejr Amadillo, der ligger fire-otte kilometer fra det område, hvor kampene nu foregår. Herfra patruljerer soldaterne den såkaldte "grønne zone", hvor mange danske soldater har mistet livet. Men den militære kamp mod Taliban løser ikke i sig selv noget, påpeger John, der er chef for efterretningssektionen. Han ønsker ikke sit efternavn ud.

- Det er som at slå i en pude, siger han.

Hvis man ikke vinder kampen om afghanernes gunst og tillid, så dukker der bare nye krigere op et andet sted. Foreløbig har den kamp kostet 17 danske liv. Hvor mange afghanske vides ikke. Anders Fogh Rasmussen holder fast i, at det er indsatsen værd.

- Det er det under alle omstændigheder, for det handler om Danmarks sikkerhed, siger han tilbage i hovedlejren.

Kort efter går alarmen for raketangreb mod lejren. Anders Fogh Rasmussen må kravle ned under bordet, indtil alarmen blæses af.

Fogh ved fronten i Afghanistan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce