Flygtningelandsbyer på Fyn: Nej, ellers tak

Lars Erik Hornemann (V). Arkivfoto
Foto: Roland Petersen/©Roland Petersen

Flygtningelandsbyer på Fyn: Nej, ellers tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere fynske borgmestre mener, det er en dårlig idé at samle flygtninge i landsbyer. Folketinget diskuterer muligheden onsdag eftermiddag.

Det kan godt være, at et flertal i Folketinget synes, det er en god idé at samle flygtninge i landsbyer, men flere fynske borgmestre siger nej tak.

De mener ikke, det er vejen frem at oprette flygtningelandsbyer. Én af borgmestrene med denne holdning er Søren Steen Andersen (V) fra Assens Kommune.

- Jeg mener, man skal være meget opmærksom på at sprede flygtninge så meget som muligt. Hvis man for eksempel samler 500 flygtninge ved siden af en landsby med 300 indbyggere, vil det være meget markant, siger han.

- Det kan komme til at virke voldsomt at samle mange flygtninge ét sted, og i øvrigt mener jeg ikke, flygtningelandsbyer er et greb, man skal tage endnu.

Hans Luunbjerg (V) fra Kerteminde er på bølgelængde med Assens-borgmesteren, som fortæller, at den tidligere politistation i Assens er ved at blive lavet om til flygtningeboliger.

- Som udgangspunkt skal vi gøre alt, hvad vi kan for at huse flygtninge i bygninger rundt omkring. Vi er i gang med at ombygge kommunale bygninger for rimelige penge, og jeg mener, at vi skal afprøve det først, inden vi går i gang med at lave landsbyer, siger Hans Luunbjerg.

- Det kan godt være, at der er nogle kommuner, som har større udfordringer med at finde boliger, og det kan også godt være, at vi når dertil, men det er vi ikke endnu.

Men den helt store udfordring for kommunerne vil være integrationen, hvis flygtninge bliver samlet i landsbyer.

Landsbyer er ikke løsningen

Lars Erik Hornemann (V) fra Svendborg mener, at flygtningelandsbyer kan være en fordel på kort sigt, fordi det aflaster kommunen i forhold til at løse boligsituationen, men integrationen bliver meget vanskeligere.

- Selv om flygtningelandsbyer kan være en fordel, betyder det ikke, at jeg synes, det er det rigtige. For de flygtninge, som ikke skal sendes tilbage, skal integreres hurtigst muligt, og her tror jeg ikke, at landsbyer er løsningen, siger Hornemann og får opbakning til den holdning af Kenneth Muhs (V) fra Nyborg.

Flere penge til boliger og integration

Kenneth Muhs mener, det er vigtigt at sprede flygtningene, hvis man vil have succes med integration.

- Noget af det, der virker, er, hvis man ikke samler for mange ét sted, men spreder ud i lokalsamfundene. Det har vi gjort med syriske flygtninge, og det virker. Kommer man ud at bo i et lokalsamfund, vil man i højere grad involvere sig, siger han og foreslår, at kommunerne hellere skal have penge fra staten til at løse opgaven med at huse og integrere flygtninge.

- Den kompensation, vi får nu, forslår ikke i fremtiden. Vi er under pres og familiesammenføringer vil ikke gøre det nemmere, så jeg mener, at kommunerne skal have kompensation fra staten til at finde boliger og til for eksempel modtageklasser, siger Kenneth Muhs.

Borgmestrene har udtalt sig onsdag eftermiddag, mens debatten om landsbyerne fandt sted i Folketingssalen, og inden der var udarbejdet et konkret forslag.

Flygtningelandsbyer på Fyn: Nej, ellers tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce