Socialdemokratiet og Venstre lader til at være enige om, at flygtninge i fremtiden skal i job eller virksomhedspraktik, selv om de ikke taler dansk endnu. I Bilka Odense er ideen langt fra ny, og varehuset er allerede nu i gang med at finde plads til endnu flere flygtninge.

Flygtninge og migranter skal i job med det samme, også selv om de hverken taler eller forstår dansk. Det foreslår Socialdemokratiet i et nyt integrationsudspil.

Men ideen er langt fra ny. Faktisk har Bilka i Odense snart haft flygtninge helt uden- eller med meget få danskkundskaber - ansat i praktik i varehuset i seks måneder.

- Det stiller selvfølgelig nogle krav til kommunikationen og introforløbet, men det kan som regel løses med en blanding af fagter og en kombination af dansk og tysk, fortæller Morten Wagner, som er varehuschef i Bilka i Odense.

Vil have flere i praktik

Bilka i Odense har haft så stor succes med deres første hold af sprogpraktikanter, at varehuset har fået smag for mere.

- Vi er lige nu ved at snakke med vores samarbejdspartnere og kommunerne om at modtage flere praktikanter. Vores første hold, som snart har været her i seks måneder, stopper den 1. marts, og planen er helt sikkert, at vi gerne vil have flere, siger Morten Wagner.

I det daglige er det ikke varehuschefen selv, som har kontakten med sprogpraktikanterne, men derimod medarbejderne på gulvet.

- Vi uddanner ikke vores medarbejdere til at kunne hjælpe praktikanterne. Det vigtigste for os er, at medarbejderne selv har lysten, evnen og kompetencerne, siger han og tilføjer, at det er alle varehusets fuldtidsansatte, som kan agere mentorer for flygtningene.

Læs også: S: Flygtninge skal straks i job, selv om de ikke kan dansk

Læs også: Løkke: Flygtninge skal i job, før de lærer dansk

Gør kunderne opmærksom på manglede sprogkundskaber

Når en medarbejder uden danskkundskaber befinder sig i selve butikken i Bilka Odense, er han eller hun altid teamet op med en kollega, som er klar til at træde til, hvis behovet for hjælp skulle opstå.

- Sprogpraktikanterne er, ligesom alle vores andre nye medarbejdere, udstyret med et ny-i-job-badge, og så har de en særlig uniform på, som fortæller, at her er en medarbejder, som ikke taler flydende dansk, fortæller Morten Wagner.

Reaktionerne hos kunder og medarbejdere i Bilka Odense har langt hen ad vejen været positive.

- Det giver os en stolthed og en tilfredshed, at vi har mulighed for at tage ansvar på den her måde, siger Morten Wagner.

Læs også: Bilka er indgangen til job for 22 syrere

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

Bekymring: Tager flygtninge mit job?

Cepos: Drop løntilskud til flygtningelærlinge

ISS: Giv os flygtninge så hurtigt som muligt