Flydende russisk atomkraftværk når Langeland fredag morgen

Akademik Lomonosov er verdens første flydende atomkraftværk, men er ikke beriget med brændsel, mens det bliver bugseret fra Skt. Petersborg mod Murmansk. Her ses det forlade Skt. Petersborg lørdag morgen ved hjælp af de to slæbebåde, som skal sørge for at bringe det sikkert gennem blandt andet dansk farvand. Foto: Nicolai Gontar/Scanpix

Flydende russisk atomkraftværk når Langeland fredag morgen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Akademik Lomonosov, der er på vej fra Skt. Petersborg til Murmansk, forventes at passere Storebælt kl. 16 fredag. Det følges af et patruljefartøj fra Forsvaret - og af Greenpeace.

Det er russisk, og det er noget af et særsyn, som i løbet af fredag passerer gennem Storebælt på sin vej fra Skt. Petersborg til Murmansk i det nordvestlige hjørne af Rusland.

Verdens første og til dato eneste flydende atomkraftværk hedder Akademik Lomonosov, er opkaldt efter en russisk videnskabsmand og digter og er en 144 meter lang kolos, der næste år skal levere strøm til 100.000 mennesker i byen Pevek, Ruslands nordligste by.

Men inden da skal 21.500 tons tunge Akademik Lomonosov, der endnu ikke er beriget med uranbrændsel, bugseres den lange søvej til Murmansk.

Vi er med hele vejen for alle eventualiteters skyld - hvis nu den skulle afvige kursen, eller der skulle indtræffe et eller andet, men det har vi nu ingen mistanke om, der gør. Russerne plejer at være gode til at holde, hvad de lover og følge de ruter, de siger, de følger.
Claus Elberth, major og vagtholdsleder ved Forsvarets Operationscenter
Den store, rustrøde pram skal bugseres hele vejen fra Skt. Petersborg til Murmansk, og den rammer Langeland fredag morgen og kommer gennem Storebælt fredag eftermiddag kl. ca. 16.  Foto: Scanpix
Den store, rustrøde pram skal bugseres hele vejen fra Skt. Petersborg til Murmansk, og den rammer Langeland fredag morgen og kommer gennem Storebælt fredag eftermiddag kl. ca. 16. Foto: Scanpix

Kom om bord på Akademik Lomonosov

Patruljebåd fra Forsvaret

Det bliver den ved hjælp af to slæbefartøjer, som var med, da Akademik Lomonosov lørdag forlod Skt. Petersborg, og som er med, når det store, røde værk fredag rammer det sydlige Langeland. Det sker forventeligt klokken godt ni fredag morgen, og hvis vejret er godt - og det tyder det på - bliver der i løbet af fredagen lejlighed til at se kortegen, som har følgeskab af en patruljebåd fra det danske farvand.

Akademik Lomonosov skyder en fart af cirka fem knob, dvs. ni kilometer i timen, og forventes at passere Storebælt klokken 16, oplyser Forsvarets Operationscenter.

- Vi har indsat et dansk patruljefartøj, som eskorterer den i behørig afstand, siger Claus Elberth, major og vagtholdsleder ved Forsvarets Operationscenter til Fyens.dk.

- Vi følger den fra Bornholm til Skagen - mest på grund af den bevågenhed, der er, for endnu er det jo dybest set en pram, der er forberedt til at blive et flydende kernekraftværk. Men vi er med hele vejen for alle eventualiteters skyld - hvis nu den skulle afvige kursen eller der skulle indtræffe et eller andet, men det har vi nu ingen mistanke om, der gør. Russerne plejer at være gode til at holde, hvad de lover og følge de ruter, de siger, de følger, siger Claus Elberth.

Når Akademik Lomonosov er i drift i Pevek, Ruslands nordligste by, i november 2019 kan det forsyne 100.000 mennesker med strøm. Foto: Dmitri Lovetsky/Scanpix
Når Akademik Lomonosov er i drift i Pevek, Ruslands nordligste by, i november 2019 kan det forsyne 100.000 mennesker med strøm. Foto: Dmitri Lovetsky/Scanpix

Skagen lørdag aften

Akademik Lomonosov skulle oprindeligt have været testet med uranbrændsel i Skt. Petersborg, men de planer har især de baltiske lande og Norge protesteret inderligt imod. Derfor er den del af operationen udsat, til kraftværket om cirka tre uger lander i Murmansk, hvor det skal blive, indtil det i november 2019 sættes i drift i Pevek, som ligger 5000 kilometer nord for Murmansk.

Det flydende kraftværk er ejet af russiske Rosatom, der er ejet af den russiske stat, og virksomheden planlægger angiveligt at lave en serie flydende kraftværker a la Akademik Lomonosov, som flere lande skulle være interesseret i. Det er en udvikling, som adskillige miljøorganisationer advarer heftigt imod.

- Det er ikke bare en trussel mod Arktis, men potentielt mod andre tæt befolkede områder og sårbare regioner, siger Jan Haverkamp, atomekspert for Greenpeace, som også følger kortegens færd gennem de danske farvand.

Hvis vejret holder, og alt går, som russerne har planlagt, når Akademik Lomonsov Skagen lørdag aften og forlader dansk farvand lørdag kl. 22.

Brug scroll-funktionen til at zoome ind og ud.

Flydende russisk atomkraftværk når Langeland fredag morgen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce