Træskonnerten "Martha" skal hæves i ét stykke, og hvis vejrguderne er med det gamle skib, og forhandlingerne med et bjærgningsfirma falder på plads, bliver det allerede i morgen.

Beslutningsgrundlaget er endnu ikke helt på plads, oplyser havarichef i forsikringselskabet Codan Marine, Morten Stensgaard.

- Vi arbejder på at bjærge skibet med en flydekran, og det bliver sandsynligvis flydekranen "Samson" fra Århus Havn, siger Morten Stensgaard.

Det 104-år gamle skib, der hørte hjemme i Vejle, sank natten mellem lørdag og søndag i Kattegat, 30 kilometer fra den østjyske kyst. To af de 17 ombordværende om- kom. Den ene var skibets skipper, en 58-årig skolelærer fra Nordjylland, den anden en 18-årig pige, der har færdedes på skibet, siden hun var lille.

I Foreningen til skonnerten Marthas restaurering er der glæde over beslutningen om at hæve skibet i èt stykke.

Vi vil genskabe skibet

- Vi, der kendte til de mennesker, der forulykkede derude, ved, at "Martha" var en stor del af deres liv og tanker. Det er i deres ånd, at vi vil arbejde på at genskabe skibet, og derfor er det nødvendigt at få det op i ét stykke, siger en rørt formand for foreningen, Mogens Brøchner-Nielsen.

"Martha" skal efter planen løftes op til overfladen og bugseres til Grenaa, hvor skibet skal tømmes for vand og sættes på bedding. Fagfolk skal derefter vurdere, om det er muligt at istandsætte den gamle skonnert igen. Hvis den kan renoveres, vil der dog gå mange år, før den igen kan sejle en tur.

- Rent sikkerhedsmæssigt bør vi også se på, hvordan det ser ud, og hvad der er hændt derude. Der er jo kun to skonnerter af den slags tilbage i Danmark, så hvis "Martha" går tabt, er det et kulturhistorisk minde, vi mister, siger Mogens Brøchner-Nielsen.

I sejlrenden

"Martha" ligger i en 15 meter dyb sejlrende, og ifølge Farvandsvæsnet kan det ikke blive liggende.

Ifølge Dan Smidt fra Farvandsvæsnet ønsker Søfartsstyrelsen at foretage en dykning på vraget for at se, om der er nogle ting, som måske kan observeres, inden vraget under bjærgningen muligvis kan få nogle skader.