Flot raketvejr giver flere øjenskader


Flot raketvejr giver flere øjenskader

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

13 pådrog sig en alvorlig øjenskade efter ulykker med fyrværkeri. Sidste år var det kun fire. Stigningen kan skyldes det frostklare vejr, som lokkede flere ud.

Efter flere år med stadig færre øjenskader efter fyrværkeri markerede årsskiftet en kedelig tilbagegang.

Mens der sidste år blev sat positiv bundrekord med kun fire alvorlige øjenskader, så tegner der sig et mere dystert billede i år, hvor 13 personer kom alvorligt til skade.

- Det tal ligger stadig i den lave ende, men når det alligevel er højere i år, så kan det skyldes, at der blev fyret mere af på grund af det klare vejr nytårsaften, siger overlæge John Thygesen fra Rigshospitalets øjenklinik. Han indsamler hvert år oplysninger fra alle landets hospitaler om alvorlige øjenskader.

Da øjenklinikken i 1975 begyndte at føre statistik over øjenskader nytårsaften, var der dengang 42 alvorlige øjenskader. Siden har udbredelsen af sikkerhedsbriller og forbud mod det farligste fyrværkeri fået antallet af skader til at falde.

Hovedparten af de 13 tilskadekomne er voksne mænd mellem 30 og 66 år, og der er kun to børn blandt de tilskadekomne.

Den ene, en 10-årig pige, blev ramt af kuglen fra et fyrværkeri, men det er dog ikke mere alvorligt, end at hun udskrives fra hospitalet fredag. Værre gik det for en 14-årig dreng, der fik en dybere læsion i øjet, da et batteri eksploderede.

Trefjerdedele af øjenskaderne kommer netop fra batterier, som eksploderede, da de blev antændt. Ifølge John Thygesen kan skaderne fra netop batterierne skyldes, at mange i mørket har svært ved at finde lunten og derved kommer til antænde batteriet forkert.

Flot raketvejr giver flere øjenskader

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce