Rød blok bakker op om Socialdemokraternes krav om, at regeringen skal tilbageføre alle pengene fra omprioriteringsbidraget. Dansk Folkeparti er positiv over for forslaget.

Dansk Folkeparti er positivt stemt over for Socialdemokraternes forslag om at tilbageføre besparelser for milliarder af kroner i kommunerne, det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Stemmer blå bloks største parti ja, vil det pålægge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at tilbageføre pengene.

Og det kan meget vel blive scenariet.

- Det ligger meget op af det, vi har sagt. Omprioriteringsbidrag skal tilbage til kommunerne, siger finansordfører Rene Christensen (DF).

Ifølge Politiken bakker en samlet rød blok op om, at regeringen tilbagefører penge fra omprioriteringsbidraget til kommunerne.

Det årlige omprioriteringsbidrag er en del af regeringsgrundlaget og betyder, at kommunerne får én procent mindre i deres budgetter hvert år fra 2016 til 2019. Det svarer til 2,4 milliarder kroner. Nogle af pengene tilbageføres kommunerne.

Ifølge DF skal der ske en omfordeling af pengene fra rige til fattige kommuner, men Socialdemokraterne lægger med et beslutningsforslag nu op til, at alle pengene skal tilbageføres og øremærkes kommunal velfærd.

- Forskellen er, at Socialdemokraterne formentlig gerne vil bruge pengene på integrationsdelen, hvor vi gerne vil se et mere lige Danmark. Altså se på hvilke udfordringer kommunerne konkret har, siger Rene Christensen.

Direkte adspurgt vil han dog ikke svare på, om DF vil stemme for.

Den udlægning møder dog ikke opbakning blandt oppositionsleder og Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen (S).

Hun skyder derimod tilbage på Dansk Folkeparti for at lægge stemmer til "minusvækst" ved at være regeringens parlamentariske grundlag, men samtidig være tilhænger af velfærd.

- Jeg har meget svært ved at se, hvor der skal skæres i den kommunale velfærd, for at regeringen kan få sin økonomiske politik til at hænge sammen.

- I beslutningsforslaget pålægger vi regeringen at indkalde til forhandling, dermed er der ikke tale om finanspolitisk fodnotepolitik, men vi bruger selvfølgelig vores mandater så aktivt, vi kan, siger hun.

Frederiksens udmelding kommer dagen før Kommunernes Landsforenings topmøde i Aalborg.

Mere om emnet

Se alle
2
Løkke til kommunetopmøde: Stop nu den jammer, Claus

Løkke til kommunetopmøde: Stop nu den jammer, Claus

Borgmestre gør sig klar til oprør

2
Claus Hjort: Lave oliepriser presser dansk økonomi

Claus Hjort: Lave oliepriser presser dansk økonomi