Flertal er klar til at hjælpe psykisk skadede veteraner


Flertal er klar til at hjælpe psykisk skadede veteraner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et bredt flertal vil stemme for at ophæve omstridt regel, som begrænser krigsveteraners adgang til erstatning.

Flere soldaterveteraner er tirsdag mødt op i Folketinget for at overvære debatten i salen. Her kunne de se politikere fra alle partier melde sig klar til at stemme for at give veteraner bedre adgang til erstatning for psykiske skader.

- Vi bør være ærlige over for hinanden og sige, at der er veteraner i dag, som ikke har fået en ordentlig behandling, lød det fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Men det skal være slut nu:

- Jeg mener, at det er hævet over enhver tvivl, at når Danmark sender mænd og kvinder i krig, så har vi en forpligtelse til at tage os af dem, når de kommer hjem, siger Mette Frederiksen.

Fremover skal krigsveteraner ikke længere dokumentere posttraumatisk stress-syndrom (PTSD) ved at få en lægeerklæring senest seks måneder efter hjemsendelsen.

Reglen er blevet hårdt kritiseret for at afskære krigsveteraner for erstatning for psykiske skader og dermed gøre endnu større skade på soldaterne og deres familier:

- Jeg er blevet møgsur og har fået tårer i øjnene, når jeg har hørt veteranernes historier. De er blevet elendigt behandlet, siger Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr, der har været en af hovedkræfterne i kampen for veteranerne.

Mette Frederiksen har tidligt udtrykt, at hun tog sagen om seks måneders reglen alvorligt, men det var i sidste ende et flertal uden om regeringen bestående af Enhedslisten og de borgerlige partier, som fik tvunget afstemningen igennem.

Beskæftigelsesministeren har bedt Arbejdsmarkedsstyrelsen om en udredning på området, som vil være færdig i starten af juni. Derefter vil partierne blive indkaldt til forhandling om det lovforslag, som ventes fremsat til efteråret.

Selvom lovforslaget først bliver vedtaget i efteråret, så kommer ændringen reelt allerede til at gælde, når partierne har trykket på stemmeknappen, siger De Konservatives forsvarsordfører Lene Espersen.

- Alle sager, der er bliver afvist, vil blive genoptaget, så der ikke er nogen, der falder mellem to stole, fordi Folketinget træffer beslutning i foråret, og lovforslaget først kommer i efteråret.

- Alle vil få deres sag behandlet på ny, og man vil ikke længere kræve, at man skal fremvise en lægeerklæring på, at man er gået til læge inden for seks måneder for at blive anerkendt, siger Lene Espersen.

Politikerne stemmer formelt ja til forslaget på næste tirsdag.

Flertal er klar til at hjælpe psykisk skadede veteraner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce