Thilde Busk har haft kræft i tre år. Hun er en af de unge kræftramte, der gemmer sig bag foruroligende tal, der viser at antallet af kræfttilfælde blandt unge stiger

Det virker som skæbnens grusomme ironi, at Thilde Busk kan se lige over på OUH's onkologiske afdeling fra stuevinduet i lejligheden på Sdr. Boulevard i Odense.

Derfor vender hun også hellere blikket mod øst og mod baggården - det grønne område og åen, der flyder forbi i bunden af haven. Den 24-årige medicinstuderende fra Holstebro gider ikke være hende den syge.

Hun vil meget hellere være hende den skaldede.

- Til hver en tid, smiler hun.

Men syg er hun.

I tre år har hun været i næsten uafbrudt kemobehandling, og den cancer, der startede i æggestokkene, har bredt sig. Senest til lungerne.

Thilde Busk er en af de unge kræftpatienter, der gemmer sig bag statistikkerne, der viser, at antallet af kræft-patienter mellem 15 og 29 år er cirka fordoblet siden 1955, da man begyndte at registrere alle tilfælde af kræft.

To gange sygdomsfri

Lige siden hun blev syg for tre år siden, har hun valgt at fokusere på at blive rask og på sit studie på SDU.

- Jeg kan godt skubbe tankerne om min sygdom i baggrunden. Studiet er vigtigere for mig, og jeg kan sagtens finde på at flytte en kemobehandling, hvis jeg har eksamen som eksempelvis på mandag. Jeg prioriterer studiet, fortæller hun.

- Det er måske også min måde at klare det hele på, tilføjer hun stille.

Store laminerede billeder fra rejser rundt i verden fungerer som dækkeservietter på Thildes spisebord i lejligheden. De viser en ung, solbrun Thilde med stort brusende, mørkt hår. På et billede er hun netop på vej ned i afgrunden i et vildt bungy- jump i Nepal. På et andet midt i et paraglide-spring med Himalaya-bjergene i baggrunden.

Et tredje billede viser Thilde med lille sort dreng på armen fra dengang, hun var frivillig på et hospital i Ghana. Ved siden af dækkeservietterne står otte-ni forskellige medicinske præparater, der nu desværre er blevet en uundgåelig del af Thilde Busks hverdag.

Hendes sygdomsforløb er bølget frem og tilbage, siden den første operation, hvor hun fik opereret den ene æggestok væk for tre år siden. Nu er både livmoder og den anden æggestok også væk.

To gange har hun været konstateret sygdomsfri, og to gange har hun måttet kæmpe for at få læger og personale til at forstå, at hun igen var syg. Den ene gang nåede en tumor i lysken at give hende to blodpropper i benet, inden hun blev taget alvorligt.

Det er den tumor, der har bredt sig til andre steder og for nylig til lungen.

Fokus på eksamen

Thilde Busk er for længst holdt op med at tænke på resultatet af næste scanning, hvor hun får at vide, om kræften har bredt sig. Hun er mere optaget af at bestå mandagens eksamen om nyrerne. Bøgerne ligger slået op på skrivebordet, og notesblokken er fyldt med notater.

- Det er faktisk nok værre for min familie. De holder vejret hver gang, tror jeg, siger hun alvorligt.

Resultatet af sidste scanning var positivt. Kemoen ser ud til at virke en lille smule, og tumoren er skrumpet et par millimeter.

- Men før jul var udsigterne rimelig dystre, så det svinger meget, fortæller hun.

Selv om Thilde Busk ikke føler det store behov for lange, dybe samtaler om sit psykologiske velbefindende, kan hun nikke genkendende til, at man som ung dødssyg patient lander mellem to stole i sygehussystemet.

Mellem to stole

Som 24-årig hører hun ikke til på en børneafdeling, men heller ikke samme sted som en 80-årig indlagt med kræft, synes hun.

- Men det er altså ikke en frisk farve på væggene, der skal til. Det er et personale med overskud til at snakke om andet end sygdommen. Det værste er, når man kan mærke, at jævnaldrende personale har svært ved at håndtere min sygdom. Eller når studiekammerater har fået vagter på afdelingen, bemærker hun.

Lige nu går Thilde Busk til kemobehandling på Herlev Sygehus, hvor hun møder netop det overskud blandt personalet. På tirsdag skal hun af sted til kemo igen. Det kan passes ind mellem eksamener mandag og onsdag.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.

Mere om emnet

Se alle
Unge patienter mellem to stole

Unge patienter mellem to stole

Kræftsyge: Overhører mulige symptomer

24
Voldsom stigning: Markant flere unge får konstateret kræft

Voldsom stigning: Markant flere unge får konstateret kræft