Den økonomiske nedtur i landbruget vækker bekymring hos dyreværnsorganisationer og landmænd
Dyrenes Beskyttelse frygter for, at der i disse tider vil dukke flere sager om vanrøgt i landbruget op end ellers.

- Meldingerne om, at en stor del af landbrugene vil blive nødt til at dreje nøglen om, er en stor trussel. Erfaringen viser, at det ikke er usædvanligt at folk under økonomisk pres bliver stressede og isolerer sig, og det kan gå galt hvis landmanden mister overblikket over sine dyr, siger Jens Svenningsen, dyreværnsinspektør hos Dyrenes Beskyttelse.

Alvorlige sager i landbruget

Der er ikke nær så mange eksempler på vanrøgts-sager i landbruget i sammenlignet med sager, der involverer "typiske kæledyr". Men når landbrugs-sagerne dukker op, er de generelt meget voldsomme og alvorlige.
 
Eksempelvis måtte 78 vanrøgtede svin aflives på en landejendom udenfor Rudkøbing i januar, og i sommeren 2008 blev 550 svin på to gårde i Faaborg aflivet efter omfattende svigt.

Landmændene holder øje med hinanden

Landmændene er særligt opmærksomme på faresignaler i disse tider, da de ved, at risikoen for svigt af landbrugsdyrene er større end sædvanlig.

- Lige nu er mange landmænd i økonomisk krise, og derfor er de rykket tættere sammen og holder øje med hinanden på en positiv måde, for at komme det i forkøbet, siger Dorit Greve, administrerende direktør i Centrovice, der har tæt kontakt med de fynske landbrug.

- Vi har hele tiden opmærksomheden rettet mod, hvordan landmændene fungerer som mennesker, og ikke blot det økonomiske. Desuden har vi kontakt til foderstoffirmaer, der lægger mærke til, hvis nogen holder op med at bestille foder, siger Dorit Greve om nogle af de tiltag, der skal forhindre, at endnu en tragisk dyreværnssag fra landbruget føjes til statistikken.

- Der er løbende nogen, som kommer i klemme, og vi kan ikke love, at vi kan undgå sager hver gang, men vi gør en stor indsats for at komme det i forkøbet, siger hun.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Flere fynboer svigter deres dyr

Flere fynboer svigter deres dyr

Også flere dyre-sager på landsplan