Fitnessinstruktør i Slagelse kørte 5428 Uber-ture på et år

En sag om bøder på mange tusinde kroner til fire tidligere Uber-chauffører, der kørte for kørselstjenesten i Danmark i 2015, er mandag indledt i Østre Landsret.

Fitnessinstruktør i Slagelse kørte 5428 Uber-ture på et år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tiltalte Uber-chauffører vil ikke udtale sig i retten. Men anklager oplæste forklaringer fra politirapport.

Indtil videre har ingen af fire tiltalte i en sag om bøder på tusindvis af kroner for ulovlig taxakørsel villet udtale sig i retten.

Men mandag kunne senioranklager Morten Ebbe Nielsen referere til politirapporter fra marts 2017 med forklaringer fra de tiltalte, da de blev gjort bekendt med sigtelser for køreture som Uber-chauffører i 2015.

Oplæsningen skete i Østre Landsret, hvor en ankesag mandag er indledt mod de fire mænd, der er tiltalt for at have fragtet passagerer rundt i deres egne biler uden at have de nødvendige tilladelser.

En af de tiltalte, som i byretten fik en bøde på 486.500 kroner, forklarede ifølge politirapporten, at han arbejdede som fitnessinstruktør i Slagelse og derfor blandt andet havde mange køreture mellem København og Slagelse.

Han erkendte at have registreret sig som chauffør hos Uber, men har forklaret, at han på forhånd kontaktede både Skat og politiet for at sikre sig, at det var uden problemer.

Det fik han bekræftet begge steder, lød forklaringen.

Derfor blev det til i alt 5428 ture med passagerer i bilen i løbet af 2015. Tallet dækker dog over, at der nogle gange var op til fire passagerer i bilen ad gangen, som hver tæller for én tur, lød hans forklaring.

De andre tiltalte fik i byretten henholdsvis 110.000 kroner i bøde for 1282 ture, 60.000 kroner i bøde for 609 ture og 40.000 kroner for 399 ture.

Det drejer sig om en rengøringsassistent, der kørte for Uber i sin fritid, og en it-supporter, der især tog passagerer med fra København, når han skulle besøge sin mor i Nordsjælland. En fjerde tiltalt ville ikke udtale sig.

Alle de fire tiltalte kræver frifindelse i landsretten.

Anklagemyndigheden fik lov af retsformanden og domsmændene at læse op af forklaringerne fra politirapporten trods protester fra de tiltaltes forsvarer, Eddie Omar Rosenberg Khawaja.

- Forklaringerne er afgivet over telefonen, uden tilstedeværelsen af forsvaret og uden at være blevet underskrevet, protesterede han blandt andet.

De fire er såkaldte prøvesager, som skal efterprøve, om oplysninger fra skattemyndigheder i Holland kan bruges som bevis i straffesager mod tidligere Uber-chauffører i Danmark.

Der er sat to retsdage af til ankesagen, som fortsætter tirsdag i Østre Landsret.

FAKTA: Uber kørte danskere rundt fra 2014 til foråret 2017
Kørselstjenesten Uber lukkede i Danmark for snart et år siden, men kører fortsat mange andre steder verden over.

Mandag er en ankesag om store bøder for ulovlig taxakørsel til danske Uber-chauffører indledt i Østre Landsret.

Her kan du læse om Uber, der blev stiftet i 2009 af Garret Camp og Travis Kalanick.

* Uber er et amerikansk koncept med hovedkvarter i San Francisco. Samtidig er Uber registreret i Holland.

* Ordningen går ud på, at kunden via en app på sin mobiltelefon bestiller en kørsel, der er billigere end en tur med almindelig taxa.

* Chaufføren får lov at bruge selskabets app og betaler til gengæld 20 procent af beløbet for køreturen til selskabet.

* Ifølge Uber er der tale om en samkørselsordning, hvor private bilejere stiller sig til rådighed, og hvor chauffør og passager efterfølgende deler omkostningerne.

* Men ifølge flere domme i det danske retssystem er Uber ulovlig taxakørsel.

* I december 2011 blev Paris den første by uden for USA, hvor Uber blev lanceret.

* Uber findes i dag i over 70 lande og 633 byer ifølge selskabets hjemmeside.

* Tjenesten er dog ulovlig flere steder. Blandt andet altså i Danmark, hvor Uber kom til i 2014 og umiddelbart efter blev meldt til politiet af Trafikstyrelsen.

* Man skal nemlig leve op til en række krav for at få lov at køre taxa i Danmark.

* De første domme faldt i Københavns Byret i juni 2016, hvor flere Uber-chauffører blev idømt mindre bøder på 2000-6000 kroner, men hvor det altså stod klart, at Uber i det danske retsvæsen regnes for ulovlig taxakørsel.

* Dommen slog blandt andet fast, at ordningen er for dyr til at være reel samkørsel.

* Efterfølgende nåede landsretten til samme konklusion.

* Uber kørte dog videre i Danmark frem til 28. marts 2017, hvor Uber meddelte, at det var slut med at drive virksomhed i Danmark.

* Det skyldtes ifølge selskabet, at en ny dansk taxalov gør det umuligt at fortsætte driften.

* Ubers service presser taxabranchen. Eksempelvis er antallet af daglige ture for New Yorks taxaer faldet løbende siden Ubers indtog.

Kilder: Uber.com, Børsen, Information, Fagbladet 3F.

Fitnessinstruktør i Slagelse kørte 5428 Uber-ture på et år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce