Fiskeren er i havn

Fra receptionen, da Fiskertæppet blev hængt op på Skagen By- og Egnsmuseum. Marina Pagh kan lige skimtes ovre ved døren.
Foto: Lean Waage Beck

Fiskeren er i havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal du til Skagen, hvis du vil se billedtæppet med læsernes broderede fiskere

Gobelinen med 72 broderede fiskere, som Bagsidens læsere i 2008 hjalp med at indsamle, kan fremover ses i Skagen ... og der er en bog på vej.

Fiskertæppet begyndte som en idé hos kunstneren Marina Pagh, som skulle deltage i en udstilling med titlen "Arvestykker" på Kronborg Slot. Det var imidlertid sværere, end hun havde forestillet sig, at opspore broderede fiskere.

Efter en henvendelse til Bagsiden, lykkedes det på kort tid læserne at samle fiskere nok, til at hun kunne sy dem sammen, og dermed var Fiskertæppet en realitet.

Efter Kronborg-udstillingen kunne tæppet i et par måneder ses i Fyens Stiftstidendes mediehus i Odense, og herefter flakkede det lidt omkring.
Sådan så det ud, da Marina Pagh og hendes mand, og bagsideredaktøren i efteråret 2008 hængte den færdige gobelin op i Mediehuset.
Sådan så det ud, da Marina Pagh og hendes mand, og bagsideredaktøren i efteråret 2008 hængte den færdige gobelin op i Mediehuset.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Overvældet ved mødet

I sommer var det udstillet på et galleri i Skagen og en af de ansatte, Lean Waage Beck, blev helt overvældet.

- De 72 broderede fiskere i sydvest med pibe i munden vakte straks mange minder fra min opvækst i Skagen. Da jeg fik at vide, at tæppet skulle videre på andre udstillinger, bestemte jeg mig for at gøre alt for at dette smukke tæppe ikke forlod Skagen, fortæller hun.

I løbet af sommeren snakkede hun hver dag med turister og andre gæster, som ved synet af tæppet fik lyst til at fortælle om deres hjemstavn. Historierne blev skrevet ned og sammen med Marina Pagh er hun nu ved at skrive en bog om Fiskertæppet.

Hun kontaktede Skagen By- og Egnsmuseum for at høre, om Fiskeren kunne få en permanent plads her.

Museumsdirektør Michael Ax plejer ikke at købe kunstværker til sit museum, men her ville han gøre en undtagelse, så i begyndelsen af december blev Fiskeren hængt op som blikfang for museets permanente udstilling om fiskeri gennem 200 år.

Da Bagsiden samlede læsernes fiskere ind, fik vi samtidig styr på hans oprindelse.
Logoet fra Bagsidens kampagne for at skaffe fiskere.
Logoet fra Bagsidens kampagne for at skaffe fiskere.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Han er hollænder

Fiskeren er ikke - som mange tror - malet af Skagens-maleren Michael Ancher. Han er ikke engang dansker - og han er i øvrigt ikke fisker.

Den oprindelige model er en hollandsk redningsmand som blev fotograferet i slutningen af 1800-tallet. Fotografiet inspirerede tyskeren Harry Haerendel til engang i 1920’erne at male det billede vi nu kender så godt, og som siden er blevet kopieret tusinder og atter tusinder af gange i mange lande.

Lean Waage Beck mener godt, man kan argumentere for, hvorfor tæppet alligevel hører hjemme i Skagen:

- Michael Ancher var kendt for sine mange fiskermotiver, noget som rygtedes i den internationale kunstverden, og som kom til at danne skole i både nationale og internationale kunstkredse. Tæppet har derfor også stor tilknytning til Skagen, siger hun.

Lean Waage Beck søger nu fonde om penge til bogen, så vi er slet ikke færdige med historien om Fiskeren, der begyndte, da Bagsiden i foråret 2008 fik en henvendelse fra en kunstner i stofnød.

Vil du se Fiskeren?

Skagen By- og Egnsmuseum er åbent mandag til fredag kl. 11-15. Lukket lørdag og søndag.

Fiskeren er i havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce