Fischer Boel til eksamen

Mariann Fischer Boel er forberedt på en byge af spørgsmål til høringen. ARkivfoto: Peter Leth-Larsen

Fischer Boel til eksamen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KONFRONTATION: En knivskarp afhøring venter den tidligere fynske landbrugsminister i EU-Parlamentet, inden hun kan godkendes som Danmarks nye kommissær

"Jeg vil hverken søge eller modtage instruktioner fra nogen regering eller noget andet organ. Og jeg vil ikke udøve nogen anden - lønnet eller ulønnet - erhvervsmæssig virksomhed."

Med de ord forsikrer den kommende danske EU-kommissær Mariann Fischer Boel (V) sin uafhængighed.

Det sker i en erklæring, hun som en anden skriftlig eksamensopgave har fremsat forud for den svære høring i EU-Parlamentet i Strasbourg.

Det er en høring, der er afgørende for, om hun kan godkendes som kommissær eller ej.

Drilske spørgsmål

Høringen finder sted næste onsdag, og her skal den fynske godsejer, der netop har forladt sin ministerpost, i stive tre klokketimer redegøre for ikke bare sine personlige forhold, men også sin stillingtagen til ikke færre end 25 specifikke og meget drilske spørgsmål.

Hendes svar er afgørende for, om Parlamentet vil vende tommelfingeren op eller ned for den danske kommissær. Ganske vist er hun udpeget af den ny kommissionsformand José Manuel Barroso som EU's kommende landbrugskommissær, men det betyder blot, at hun er indstillet til posten, og at hun derfor kan forkastes, hvis Parlamentet ikke finder hendes svar tilfredsstillende.

Svær eksamen

For Mariann Fischer Boel bliver det givetvis hendes hidtil sværeste eksamen, og det forlyder da også fra korridorerne i EU, at der ikke vil blive lagt fingre imellem under krydsforhøret af den danske politiker.

Første del af høringen er besvarelsen af en række skriftlige spørgsmål, der vedrører hendes personlige og faglige kvalifikationer.

Heri slår hun fast, at hun "ikke har nogen erhvervsmæssige eller økonomiske interesser eller forpligtelser, der vil kunne være i uoverensstemmelse med sine fremtidige opgaver."

Ny erklæring

Og som noget nyt oplyser hun, at hun herom "vil fremsætte en erklæring, når hun tiltræder sin stilling".

"Jeg er villig til at gøre rede for alle mine forpligtelser, hvilket jeg mener er væsentligt for at sikre fuld åbenhed omkring institutionerne og min troværdighed som kommissær," lyder det fra Mariann Fischer Boel.

Videre oplyser hun, at hun ejer et gods i Danmark, og at Kommissionen juridiske tjeneste har undersøgt denne sag for at afgøre, om ejerskabet var foreneligt med opgaverne som kommissær.

Om sin faglige bagage oplyser hun, at hun er født og opvokset på landet og derfor har personlig erfaring med landbrug, ligesom hun kender EU-lovgivningen indefra.

Den mundtlige del

Under den mundtlige konfrontation vil Mariann Fischer Boel blive mødt med en byge af spørgsmål om, hvordan hun forestiller sig europæisk landbrug i 2013, om landbrugspolitikkens ledetråd, om hvordan hun forestiller sig uddannelse af fremtidens landbrugsledere og om hvordan hun vil undgå konkurrenceforvridning, når landbrugsstøtten afkobles.

Reformerne

Andre spørgsmål er, hvordan hun vil reformere den fælles markedsordning for vin, og hvorledes landdistrikterne i EU kan udvikles i henholdsvis gamle og nye medlemsstater, hvordan samhørigheden skal være og hvad hendes holdning er til sameksistens mellem genetisk modificerede, traditionelle og økologiske afgrøder.

Og for at det ikke kan være nok, vil hun også blive stillet til regnskab for, hvordan hun forestiller sig en fælles landbrugspolitik, når Bulgarien, Rumænien og Kroatien optages i EU, og hvordan det vil indvirke på EU's budget.

Og hun vil blive afkrævet svar på, om man kan fjerne al eksportstøtte til landbrugsvarer, om under hvilke omstændigheder det vil være muligt at fjerne denne støtte.

For Mariann Fischer Boel er spørgsmålet med andre ord: Bestået eller ikke bestået?

På et spørgsmål om, hvad hun vil gøre, hvis Parlamentet skulle vende tommelfingeren nedad, svarer hun selv:

"Skulle høringen resultere i en negativ konklusion, er det op til Kommissionens formand at afgøre, om et medlem skal trække sig tilbage, hvis der bliver udtrykt mistillid."

"Det er et princip i aftalen, som jeg fuldt ud accepterer," lyder svaret fra Mariann Fischer Boel.

Fischer Boel til eksamen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce