De fleste af os vil gerne smide mavens fedtdeller, men udseendet er ikke den vigtigste grund til at smide mavefedtet.

Fedt omkring maven påvirker nemlig organerne og øger risikoen for alvorlige hjertekar-sygdomme og kræft.

Her giver sundheds-sitet www.klogkost.dk dig fire gode tip til, at gøre noget ved det.

1. Mandler

Selv om mange tror, at mængden af kalorier er det eneste afgørende for vægten, så gælder det ikke fordelingen af kropsfedtet.

Forsøg fra Pennsylvania State University, hvor halvdelen af 52 voksne med forhøjet LDL-kolesterol fik 42 gram mandler, mens den anden halvdel fik en banan-muffin med lige så mange kalorier, medførte en reduktion i mavefedtet.

Selv om forskerne ikke konstaterede nogen forskel i de to gruppers samlede kropsvægt, viste mandlerne sig at reducere deltagernes farlige fedtophobning omkring organerne og reducerede også deres fedtprocent og taljemål i forhold til den kulhydrat-rige muffin-gruppe.

En lignende undersøgelse fra City of Hope National Medical Center in Duarte, California viste, at overvægtige mænd tabte sig hele 14 procent omkring taljen mod kun ni procent for gruppen, der spiste komplekse kulhydrater i 24 uger.

2. Æg

Proteiner er den vigtigste energitype for at opnå et vægttab.

Proteiner har vist sig at reducere madtrang med 60 procent, at øge stofskiftet med 80-100 kalorier om dagen og reducere behovet for energi med op til 440 færre kalorier om dagen.

Men det er ikke ligegyldigt hvilke proteiner du spiser. Proteiner er bygget af 20 primære aminosyrer, hvoraf kroppen ikke selv kan producere de ni af dem og som derfor må tilføres via kosten.

De kaldes essentielle aminosyrer.

Læs også: 8 madråd til at smide mavefedtet

Fordelingen af aminosyrer afgør kvaliteten af fødevarers proteinkvalitet og proteinerne i æg har en høj kvalitet med en perfekt fordeling af aminosyrer.

En undersøgelse fra blandt andet University of Oklahoma og University of Tampa i Florida, USA, viste i 2012 at kvaliteten af proteiner er omvendt proportionalt med hvor meget mavefedt man taber. Jo højere kvalitet, des mere taber man.

Ud over æg har mælk og kød en god fordeling af aminosyrer og derfor bedst til at reducere mavefedtet.

3. Øg tempoet

Træner du tre-fire gange om ugen i et moderat tempo, så kan du faktisk forbedre din chance for at slippe af med mavefedtet ved at træne mindre, men lidt hårdere.

Det har blandt andet en fire måneder lang undersøgelse fra University of Virginia vist.

Her blev overvægtige kvinder med en gennemsnitsalder på 51 år sat til at træne let eller hårdt indtil de havde forbrændt 400 kcal fem dage ugentligt.

Læs også: Fedtet forsvinder gennem lungerne når du taber dig

Undersøgelsen viste at kvinderne, der trænede hårdest, både tabte ni procent af det yderste lag fedt om maven og hele 15 procent af det farlig fedt omkring organerne.

En ekstra bonus var at de også mistede cirka 12 procent af fedtet på lårene.

Deltagerne, der trænede mindre hårdt, oplevede ingen ændringer.

4. Vægttræning

Jo ældre du er, des større betydning har styrketræning nemlig for dit taljemål, der er et vigtigere mål for vægttab end at opnå et lavere BMI.

For med alderen mister vi på den ene side muskler og på den anden side tager vi på omkring taljen.

Læs også: 10 skjulte grunde til at mavefedtet sidder fast

Efter at have vurderet den fysiske aktivitet, taljemål og kropsvægt hos 10.500 mænd over 40 år, analyserede forskere fra Harvard School of Public Health ændringer i deres aktivitetsniveau i løbet af en 12-årig periode og hvordan ændringerne påvirkede deres taljemål.

Resultaterne viste, at de mænd, der øgede den tid de tilbragte med at løfte vægte med 20 minutter om dagen tabte mere omkring taljen (-0,67 cm), sammenlignet med dem, der øgede deres konditionstræning med 20 minutter om dagen (- 0,33 cm) eller lavede mere havearbejde og tog trapperne (-0,16 cm).

  • Af: