Fire gode råd til forældre: Sådan kan du undgå, at dit barn tager stoffer

Line Risberg mærker den dag i dag, hvad MDMA-misbrug kan gøre ved kroppen. Derfor engagerer hun sig i foredrag om emnet, så unge mennesker ikke ender som hende. Arkivfoto: Erling Jensen

Fire gode råd til forældre: Sådan kan du undgå, at dit barn tager stoffer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Line Risberg var MDMA-misbruger som ung. Nu holder hun foredrag for unge og deres forældre om de konsekvenser, stofferne har haft for hende. Her giver hun sine bedste råd til forældre, der vil forhindre, at deres barn begynder at tage stoffer.

1: Sæt dig ind i stofferne

- Når man som ung tager et valg om at prøve MDMA for eksempel, så har dem, man er sammen med, alle argumenterne for, hvorfor man skal gøre det. De siger, at det er ufarligt, og at mange andre gør det. Det er det, man gør i en gruppe. Men giver alle argumenterne for.

- Her skal man som forælder stå rustet til at give modargumenterne. Fortælle hvorfor det netop er farligt, og hvilke bivirkninger det kan have. Vi ved jo godt, at hvis man som voksen siger, at man ikke må noget, så bliver det først spændende. Men hvis man har argumenterne i orden, er det noget andet. Og det er så nemt i dag at finde ud af det hele. Man kan bare se på nettet.

2: Hav en ærlig og åben dialog

- Jeg forstår godt, at man som forælder bare har lyst til at sige til sit barn, at man skal holde sig langt væk fra stoffer, og at man slet ikke vil høre tale om det. Men det er også bare vigtigt at kunne have en platform, hvor man kan snakke om de her ting.

- Hvor man kan sige til sit barn: Hvis du er ude i noget, så kom til os - vi bliver ikke sure af den grund. Hvis man som ung først er blevet syg af at tage stoffer, så ved man, at det ikke er godt at gøre, og så er det rigtig flovt at komme til forældrene. Derfor skal man have skabt denne her platform. Et trygt rum, hvor man kan tale om den slags.

3: Vær bevidst om din rolle

- Alle børn har nogle voksne, som de synes er seje, og tit er det ikke forældrene. Det kan være badmintontræneren, venindens forældre eller en helt tredje. Som forældre skal man kende sine roller og være opmærksom på, hvem der ellers står barnet nær.

- Jeg oplever også tit en angst for at blande sig i andres liv. Folk tænker, at det der sker i hjemmene, det skal andre ikke vide noget om. Så hvis man ved, at pigen overfor ryger hash, så blander man sig ikke. Men det er forkert. Som forældre ville man jo netop blive glade for at få det at vide, mens man kan nå at tage det i opløbet. Derfor skal man skal snakke om de her ting i forældrenetværkene.

4: Spørg!

- Hvis man oplever en ændring i barnets adfærd, skal man turde sparke døren ind og spørge. Det kan skyldes alt fra dårlige karakterer til kærestesorger, men det kan også være feststoffer som MDMA. Man skal ikke være bange for at blande sig.

- Så længe man ikke er anklagende, men går ind med en indgangsvinkel, hvor man siger, at man har lagt mærke til, at noget er forandret, så er det godt. Det værste man kan gøre, det er ingenting.

Fire gode råd til forældre: Sådan kan du undgå, at dit barn tager stoffer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce