Filosofistuderende: - Jeg vil hellere være glad for mit job end ulykkelig til 50.000 om måneden

- Og så ved jeg godt, at det første job ikke nødvendigvis er ønskejobbet, og det har jeg det helt fint med med. Men jeg skal nok nå derhen, hvor jeg gerne vil, siger Emil Pope, filosofistuderende på SDU. Foto: Michael Bager

Filosofistuderende: - Jeg vil hellere være glad for mit job end ulykkelig til 50.000 om måneden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Emil Pope er færdiguddannet filosof til sommer. Selv om hans studie ormgærdes af profetier om arbejdsløshed og lav løn, tror han på, at han nok skal klare sig. - Jeg har forberedt mig så godt, jeg kan, siger han.

Jo, Emil Pope ved godt, at ikke alle tal giver hans studie det mest flatterende lys.

Han læser filosofi på SDU. Og skal man tro tallene fra Uddannelses- og forskningsministeriet, kan han 10 år efter studiet se frem til en af de laveste lønninger af alle færdiguddannede fra Syddansk Universitet: 34.100 kroner om måneden. Til sammenligning indkasserer dem, som har læst erhvervsøkonomi, i snit en månedsløn på 51.000 kroner efter 10 år.

- Men altså. Det er sgu ikke det, der har drevet mig gennem studiet, eller som jeg mener, er det mest centrale at se på i forhold til et job, siger Emil Pope.

Han brænder for sit fag. Og det må alt andet lige være lysten, som skal drive værket, tilføjer han.

- Jeg vil meget bedre kunne finde mig tilpas i et job, jeg finder værdi i og glæde ved, end kunne gå på arbejde hver dag og være ulykkelig til 50.000 kroner om måneden.

Emil Pope, filosofistuderende. Foto: Michael Bager
Emil Pope, filosofistuderende. Foto: Michael Bager

Vil tænke kommercielt

Mens han ikke drømmer om at blive rig, vil han dog helst træde karrierestigens trin i det private erhvervsliv.

Og han har gjort sig en del forberedelser.

Blandt andet har han været i praktik som forretningsudvikler, og den funktion håber han at kunne gøre til et fuldtidsjob: Én, som kan gribe nye ideer, tænke stort og være med til gøre chefen bedre i stand til at dreje roret for virksomhedens linje.

- Det er min overbevisning, at hvis virksomheder vil udvikle sig, kan en filosof bidrage med sindssygt meget - sætte spørgsmålstegn ved, hvordan folk gør tingene, så man ikke bare fortsætter i de samme linjer, som man altid har gjort, siger han.

Stiftet egen virksomhed

Desuden deltager Emil Pope jævnligt i innovationsworkshop, hvor erhvervsbosser kigger forbi og holder oplæg for elever. Så falder der guldkorn af, og der lægges frø til fremtidige netværk.

For knap to år siden stiftede Emil Pope sågar sin egen virksomhed. Et projekt om at få containere som studieboliger til Odense. Det startede godt med en lille indsprøjtning fra en investor, men han besluttede at lukke virksomheden igen.

- Jeg kæmpede, men produktet levede ikke op til ambitionerne, for eksempel at huslejen ikke måtte overstige 3000 kroner. Og så havde jeg ikke nok erfaring til at få det til at flyve - andre kunne givetvis være nået i mål, siger han.

- Men projektet har givet mig vanvittig meget. Bare det med, hvordan en virksomhed virker, driften, regnskaber, værdiskabelse. Alt det, man ellers ikke lærer på humanistiske fag. Så jeg er sindssygt taknemmelig for både den ydmyghed og gåpåmod, der har givet mig.

Usikkerhed er fint

Lidt ondt i maven kan Emil Pope dog godt have over, hvad der venter efter sommeren. For eksempel viser Uddannelses- og Forskningsministeriets tal, at filosoffer lige efter studiet går en del mere arbejdsløse end de fleste andre faggrupper.

- Men når jeg tænker efter, bliver jeg mindre betænkelig på mine egne vegne. For jeg er god til at gribe knoglen og at være opsøgende. Og jeg hører fra mange, at kan man sparke døren ind og vise gåpåmod, kan det være lige så vigtigt som hvilken uddannelse, der står på cv'et, siger han og tilføjer:

- Og så ved jeg godt, at det første job ikke nødvendigvis er ønskejobbet, og det har jeg det helt fint med. Men jeg skal nok nå derhen, hvor jeg gerne vil.

For fem år siden, da Emil Pope valgte studie, var det familie og venner, som påpegede - og fik ret - at filosofi måtte være noget for ham.

Selv var han slet ikke sikker. Og det mener han heller ikke, man behøver være. Ligesom tal om ledighed eller løn ikke skal være altafgørende at skæve til.

- For mig handler det om identitet, om jeg passede til mit studie eller ej. Og så tror jeg, at med alle de forberedelser og erfaringer, jeg har gjort mig undervejs, om at gøre mig selv mere attraktiv for erhvervslivet, så skal jeg nok klare mig.

Filosofistuderende: - Jeg vil hellere være glad for mit job end ulykkelig til 50.000 om måneden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce