Fik ribbet deres hus i Aarup: - Vi føler os mere sikre i Brasilien

Niels Jørgen Langkilde og hans hustri Ane Marie Langkilde har flere gange været udsat for indbrud og tyveri. Det er ikke bare opslidende og tidskrævende, men også ekstremt utrygt, mener de. FOTO: Michael Bager

Fik ribbet deres hus i Aarup: - Vi føler os mere sikre i Brasilien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Niels Jørgen Langkilde og hans hustru Ane Marie Langkilde har været hårdt plaget af indbrud. Værst var det, da professionelle indbrudstyve stjal stort set alt af værdi fra deres hus i Aarup.

Det er tre år siden, men Niels Jørgen Langkilde husker det, som var det i går.

Han og hans hustru Ane Marie tog i december 2014 på julemarked i Lübeck. Da de kom hjem og åbnede døren til deres hus i Aarup, blev de overrasket over, hvor isnende koldt der var indenfor.

- Det første, jeg tænkte, var, at vi måtte have glemt at lukke et vindue et sted. Da vi så kom ind i huset, kunne vi se, at nogen havde smadret vinduerne om til haven. Og så havde de bare ribbet vores hjem, fortæller han.

Undgå indbrud: Det kan du selv gøre

Tyvene var ankommet om natten i en flyttebil og havde taget sig god tid. Naboerne blev vækket af, at deres hund gøede. De stod op og kiggede over mod huset, men alt så fredeligt ud. De gik derfor i seng igen.

- Det betød, at tyvene i fred og ro kunne fortsætte deres arbejde. De fjernede rigtig mange af vores møbler, blandt andet Wegnerstolene, sølvtøjet og en masse kongeligt porcelæn. Meget af det, de tog, har vi først opdaget langt senere, og det er en af de ting, der gør et indbrud så frygteligt. Der er så meget opslidende arbejde bagefter, fortæller Niels Jørgen Landkilde.

Parret mistede dog ikke kun dyre desginermøbler, men også uerstattelige familieklenodier.

- Det var det, der gjorde mest ondt. Jeg havde blandt andet et gammelt ur, hvor vores familienavn var indgraveret, og det er gået i arv gennem generationer. Min hustru havde to portugisiske sølvstager, som også har været i familien i mange år. Designermøblerne og alt det andet kan erstattes, men det her, det får vi aldrig igen, fortæller han.

Aldrig opklaret

Indbruddet er heller aldrig blevet opklaret.

- Politiet gjorde, hvad de kunne. De rykkede ud efter få timer, undersøgte hele huset og ledte efter fingeraftryk og dna-spor. Men der var ikke noget at komme efter. Det var virkelig professionelle tyve. Det er desværre sådan nogen, der huserer i Danmark, siger Niels Jørgen Langkilde.

Han har intet at udsætte på politiets arbejde.

- De gør, hvad de kan, med de ressourcer de har. Men faktum er bare, at det er en gratis omgang at begå indbrud i Danmark. Langt de fleste indbrud opklares aldrig, og det holder liv i en ond fødekæde. Der bør gøres meget meget mere. Hvis tyvene ikke møder nogen modstand, så bliver det bare ved og ved, mener han.

Det er heller ikke den eneste gang, Niels Jørgen Langkilde og hans hustru har haft besøg af tyve. Efter det første indbrud i deres hjem i Aarup, forsøgte gerningsmænd igen at begå indbrud i hjemmet. Denne gang var der dog installeret ekstra sikkerhedsudstyr, så tyvene måtte opgive. Men soveværelsesdøren blev ødelagt under forsøget.

For blot få uger siden smadrede en eller flere tyve forruden i deres bil og stjal Ane Marie Langkildes taske.

- Der forsvandt lige iPhone, kreditkort, kontanter og alt andet, der ligger i en dametaske. Og tyvene, ja, de var formentlig allerede over grænsen, da vi kom ud og opdagede det, sukker Niels Jørgen Langkilde.

Vil ikke knytte sig til ting

Parret tilbringer en stor del af året i hustruens hjemby Rio De Janeiro. Men det er i Danmark, de føler sig mest utrygge.

- Mange har en opfattelse af, at Rio er en vældig farlig by, men alt det, vi har været udsat for, er sket herhjemme. Og der er ingen grænser for, hvad vi har brugt af penge på videoovervågning og alarmsystemer for at føle os sikre i vores eget hjem, fortæller han.

Selvom det er ved at være længe siden, har indbruddet fra 2014 sat dybe spor.

- Det sidder i os, den der utryghed. De stjæler ikke bare vores ting og vores tid. De stjæler også vores tryghed. Og vi kan stadig opdage, at der er ting, vi troede, vi stadig havde, som forsvandt med tyvene dengang.

Indbruddene har dog også ændret noget i Niels Jørgen Langkilde.

- Førhen var jeg meget glad for ting. Nu tør jeg ikke rigtig knytte mig til dem. Og det har faktisk været meget sundt for mig. Nu knytter jeg mig til mennesker, mens ting er sådan noget, jeg altid er forberedt på at miste igen.

I 2017 var der 2429 indbrud i private hjem på Fyn.

155 gange blev der anmeldt indbrud og tyverier på Fyn i vinterferien. Det dækker indbrud og tyverier fra virksomheder, villaer, lejligheder, sommerhuse, både, i og af biler og lastbiler. Medregnet er alle anmeldelser fra fredag den 9/2 til og med søndag den 19.
Af hensyn til de berørte viser punkterne på kortet kun de omtrentlige adresser for de enkelte sager. Grafik: Michael Bager

Fik ribbet deres hus i Aarup: - Vi føler os mere sikre i Brasilien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce