Fem tip: Sådan gør du haven forårsklar

Marts er en god måned til beskæring. Alle buske og frugttræer - på nær blommetræer og kirsebærtræer - kan beskæres nu. FOTO: Colourbox

Fem tip: Sådan gør du haven forårsklar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Haveekspert Jesper Carl Corfitzen fra Bolius giver her fem tip til, hvad du kan give dig i kast med i haven i denne og de kommende weekender.

Vinteren er lagt bag os, og den sprøde forårsduft har så småt fundet vej til vores næser. Det lune og lyse vejr kalder på havearbejde, og denne weekend er det helt rigtige tidspunkt at gå i gang.

Få her haveekspert Jesper Carl Corfitzens fem bud på, hvad du bør kaste dig over som det første her i foråret.

1. Fjern ukrudt

Marts og april er det bedste tidspunkt at starte med at bekæmpe ukrudt i haven. Jo mere ukrudt, du får bugt med nu, jo mindre døjer du med det senere på året. Om sommeren har ukrudtsplanterne fået længere rødder og er derfor sværere at hive op.

Lug enten havens bede igennem for ukrudt hver tredje uge fra marts og frem til sankthans eller gå en haverunde et par gange om ugen og fjern det ukrudt, du ser.

2. Tjek græsplænen og fjern mos

Gå ikke på plænen mere end højst nødvendigt, når vejret er koldt. Riv ellers blade ud med en gummirive. Kontrollér jordens pH-værdi med lakmuspapir. Er den under 7, kan det blandt andet give mos. Drys i givet fald perlekalk ud på græsplænen: 5-10 kilo pr. 100 m2.

Du kan fjerne mos med rive, plæneklipper, elektrisk mosfjerner, jernvitriol eller en vertikalskærer. Lav også gerne en pæn lige kant på græsplænen, så græsset ikke vokser ud i bedene. For eksempel ved at stikke med en spade.

3. Beskær træer og buske

Alle buske og frugttræer kan beskæres nu, men vent med blommetræer og kirsebærtræer, til vi kommer ind i april. Det samme gælder roser og lavendler. Du kan også så småt begynde at klippe alle de frosne staudertoppe ned nu, hvor den værste frost er overstået.

4. Pep terrassen op

Terrassen er der, hvor vi opholder os allermest, og det er rart, at den ser indbydende ud. Her kan du for eksempel peppe terrassen op med krukker og potter med løg eller påskeklokker. Du kan også plante timian, som er hårdfør overfor nattefrost. Er du en af dem, der går lidt amok i et havemarked, så lav en indkøbsliste hjemmefra og tag et område af haven ad gangen.

5. Dræb de første dræbersnegle

Det er ikke for tidligt at se haven efter for dræbersnegle. De ligger ofte under visne blade eller under større sten og træstubbe. Når de er meget små, er de umulige at klippe over, som man ellers anbefaler. Jok dem i stedet ihjel.

Ukrudt skal bekæmpes, inden det vokser dig over hovedet. Derfor skal krigen indledes nu i det tidligere forår. FOTO: Colourbox
Ukrudt skal bekæmpes, inden det vokser dig over hovedet. Derfor skal krigen indledes nu i det tidligere forår. FOTO: Colourbox

Fem tip: Sådan gør du haven forårsklar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce