Fem stjerner til "Statsministrene"

"Statsministrene" på DR1 blev indledt i aftes - med det første af fire afsnit. Det var til fem stjerner, vurderer avisen Danmarks olitiske redaktør, Elisabet Svane. Fra venstre Helle Thorning-Schmidt, Lars Løkke Rasmussen, Poul Schlüter, Anders Fogh Rasmussen og Poul Nyrup Rasmussen. Foto: Rasmus Weng/Type 2

Fem stjerner til "Statsministrene"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DR-satsningen "Statsministrene" tegner lovende, vurderer avisen Danmarks politiske redaktør. Første afsnit af fire rullede over skærmen søndag aften.

Det mest slående er måske, hvor meget de ligner sig selv eller rettere: det billede, vi har af dem, de fem nulevende statsministre, som har hovedrollerne i DR's nye store satsning, "Statsministrene".

Og lad os slå fast med det samme: Den tegner mere end lovende.

Poul Schlüter (K) er stadig ham med glimtet i øjet og optimismen i forruden. Som han sagde en gang: Det går op, det går ned, det går nok alt sammen.

Poul Nyrup Rasmussen (S) er den reflekterende, der aldrig har glemt, hvor han kommer fra. Arbejdsklassen.

Anders Fogh Rasmussen (V) er bondesønnen, der hader at begå fejl og fremhæver kontraktpolitikken.

Helle Thorning-Schmidt (S) er den første kvindelige statsminister, men hun fik aldrig helt fik overbevist partifællerne om, at hun var rigtig socialdemokrat.

Og Lars Løkke Rasmussen (V) er ham, der fik Statsministeriet forærende, snublede, tabte det og også var lige ved at tabe sin formandspost. Men fik chancen igen.

Det er journalisterne Anne Sofie Kragh og Michael Dyrby, som har samlet de fem statsministre på Marienborg, og det er i sig selv en bedrift. Nej, de afslører ikke statshemmeligheder. I hvert fald ikke i første afsnit. Men mindre kan gøre det, og det ville også være illusorisk at forvente, for de ved alle fem, hvilken viden de sidder inde med, og hvad de kan bringe videre.

De har kæmpet mod hinanden, indædt og af og til bittert, men de har samtidig været afhængige af hinanden. De er alle fra de gamle magtpartier, og i de perioder, hvor de har været i opposition, har de haft fortrolige samtaler med den siddende statsminister om rigets tilstand.

De fem statsministre dækker 35 års politisk historie. Fra Poul Schlüters første firkløverregering så dagens lys i 1982 og ikke var levnet mange chancer for overlevelse. Men sad i ti et halvt år.

En tid, hvor statsministrene, med Anders Foghs ord, har fået mere magt, fordi især udenrigspolitikken er rykket så langt frem på dagsordenen. Schlüter kunne lade Uffe Ellemann-Jensen (V) klare den sag, men under Nyrup rykkede især EU op på statschef-niveau, og for både Fogh, Thorning og Løkke har det været - og er det - en vigtig politiske bane at spille på.

Terrortruslen siden 2001 har også ændret livet som statsminister radikalt. Schlüter havde ingen sikkerhedsvagter i 1980'erne, og da man talte om at bevogte statsministerboligen Marienborg lidt bedre, foreslog Schlüter selv, at der kunne stå en hvid politibil ude i gården. Det måtte da kunne afskrække, mente han. I dag er Marienborg lukket helt af og bevogtet, og både Lars Løkke Rasmussen, Helle Thorning og Anders Fogh har været vant til at færdes med livvagter.

Men hvad er det, der gør en statsminister? De fem er enige om, at hårdt arbejde, en grad af tilfældighed, godt humør, en god fysik og et robust sind er grundstenene. Og så evnen til at samle. Som Schlüter pointerer, skal man behandle sine politiske medspillere godt. Nyrup nikker, det samme gør Fogh. De havde alle tre konflikter med deres parlamentariske grundlag, men også et meget tæt samarbejde.

Hvor Thornings regering havde et mere end anstrengt forhold til sine politiske støtter, Enhedslisten, og hvor Lars Løkke i disse dage står og skal forbedre det forhold til DF, som har holdt både Anders Fogh og ham ved magten. Det slående ved den seance var, at mens de tre gamle talte om vigtigheden af at samle, talte Thorning om, hvor svært det havde været, mens Løkke undlod kommentere den del af seancen.

"Statsministrene" kan ses på DR1 søndage klokken 20. Anmeldelsen er baseret på første afsnit af fire.

 

 

Og lad os slå fast med det samme: Den tegner mere end lovende.
 

Fem stjerner til "Statsministrene"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce