Fem opdragelsesdilemmaer til børneministeren


Fem opdragelsesdilemmaer til børneministeren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) sætter en debat om børneopdragelse i gang. En del af debatten er 15 forældredilemmaer. Her forholder børneministeren sig til, hvordan hun selv agerer som forælder i seks af dilemmaerne.

1. Bedsteforældre blander sig
Børne- og socialminister Mai Mercado svarer på spørgsmål om, hvordan hun selv opdrager sine børn. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix

Dilemma: I er på besøg hos dine forældre, som har budt på aftensmad. Din datter er hurtigt mæt, så hun går fra bordet for at lege. Det plejer du nemlig at give hende lov til. Din mor ser dog utilfreds ud og beder dig om at lære hende at blive siddende ved bordet, indtil alle er færdige med at spise. Er det okay, at dine forældre blander sig i opdragelsen af dine børn?

Mai Mercado: - Ja, fordi vi er hjemme ved dem. Men prøv at hør: Min mor blander sig i alt! Og jeg bruger hende meget som sparringspartner. Det oplever jeg som en gave.

2. Bestikkelse

Dilemma: I får et par venner på besøg. I får en skøn middag. Jeres fireårige datter er dog hurtigt færdig med at spise. Hun begynder at tale løs og afbryde jeres samtale. I overvejer at give hende iPaden for at få ro, selvom der er en klar regel om, at hun ikke må se iPad efter aftensmaden. Giver du hende iPaden?

Mai Mercado: Det har jeg gjort. Vores gæster syntes, vores søn var irriterende, og så stak vi ham iPaden for at få fred. Men det var ikke det rigtige at gøre, så vi har efterfølgende haft en snak om det og har lykkedes med at fjerne den dårlige vane.

3. Mobiltelefonen

Dilemma: Flere af din datters venner har fået egen mobiltelefon. Hun føler sig udenfor, når hun ikke har en telefon og spørger, om hun også må få en. I synes egentligt, at hun skal vente et par år endnu. Giver I jeres datter lov til at få sin egen mobil?

Mai Mercado: - Det er svært at sige. Jeg har ikke været i situationen endnu, men jeg kan godt forestille mig, at jeg er sådan en, der giver efter.

- Skal jeg fortælle dig, hvad du kommer til at gøre?

- Jeg kommer bare til at give los.

- Ja, og du kommer til at argumentere for det på den måde, at hvis dit barn har en telefon, har du altid mulighed for at ringe ham og vide, at han er i sikkerhed.

- Det tror jeg også. Til trods for at jeg bakker inderligt op om mobilfrie skoler og alt muligt.

4. Andres børn

Dilemma: Dit barn har en ven på besøg. Det er første gang, de har en legeaftale. De griner og har det sjovt, men de bruger grimme ord, som I ikke normalt accepterer. Ser du igennem fingre med det grimme sprog, mens dit barn har besøg?

Mai Mercado: - Nej! Jeg er sådan en mor, der retter på andres børn i børnehaven, og i min vennekreds retter vi meget på hinandens børn. Det gør man nok ikke alle steder.

5. Gråd ved sengetid

Dilemma: Det er blevet sengetid. Du lægger din datter på 11måneder ned i sengen, putter hende, siger godnat og går ud af værelset. Din datter begynder at græde, og du overvejer, om du skal gå tilbage og tage hende ind i stuen. Holder du fast i, at din datter skal falde i søvn i sin egen seng?

Mai Mercado: - Ja. Vores børn har altid sovet i deres egen seng. Men jeg tager bestik af det og står uden for døren og vurderer gråden. Og så går jeg ind i værelset og aer hende på maven, til hun falder i søvn.

Følg Børne- og socialministeriets opdragelsesdebat på www.facebook.com/opdragelsesdebatten og forhold dig selv til i alt 15 dilemmaer, der vil blive præsenteret over den kommende tid.

Fem opdragelsesdilemmaer til børneministeren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce