Markant længere ventetid på ambulancen på Fyn i januar sammelignet med samme måned i de tre foregående år. Stigning i responstider har konsekvenser for hjertepatienters chance for overlevelse

Fem måneder efter det hollandsk baserede ambulanceselskab Bios overtog kørslen på Fyn kan man konstatere, at Bios endnu ikke har været i stand til at overholde det politiske løfte til fynboerne om en gennemsnitlig responstid på maksimalt 7,9 minutter.

Fyens.dk og DR Fyn er i besiddeles af et notat fra Region Syddanmark, som har det politiske ansvar for ambulancedriften, og heraf fremgår det, at responstiden - altså den tid fra en ambulance bestilles til den ankommer - i januar måned i snit har ligget på 8,3 minutter, hvilket er 0,3 minutter højere end i december 2015 og markant højere sammenlignet med januar-månederne i de foregående tre år.

I januar 2013 var den gennemsnitlige responstid på Fyn 7,8 minutter, i 2014 på 7,4 minutter og i 2015 på 7,5 minutter.

At responstiden på Fyn efter fem måneder med Bios ved rattet ikke holder sig indenfor regionens såkaldte servicemål, ærgrer Thyge Nielsen (V), formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark. Han er på den anden side heller ikke for alvor bekymret:

- Stigningen er ikke noget, som borgerne vil kunne mærke siger han.

Den negative udvikling gælder dog ikke kun Fyn. I Sydvestjylland og Sønderjyllland, hvor Bios også varetager driften, er responstiderne også stigende og heller ikke her, er Bios i stand til at indfri de såkaldte servicemål. Kun i Trekantområdet, som varetages af ambulancefirmaet Responce bliver servicemålene overholdt.

Fyens.dk har tidligere talt med præhospitale ledere i Region Nordjylland og Region Sjælland, som begge ville blive bekymrede over pludselige stigninger på op imod et minut fra det ene år til det andet.

- Hvis det var her, ville vi undersøge stigningen med det samme, sagde Jan Erling Lindberg, vagtcentralchef i Nordjylland, til fyens.dk den 10. oktober sidste år.

- Hvis vi oplevede en stigning på et minut ville jeg blive meget bekymret, sagde Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland.

Flere videnskabelige undersøgelser af effekterne af stigninger af responstider viser, at for hvert minut, der går inden en hjertepatient forsøges genoplivet, falder chancen for overlevelse med op til 10 procent.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
68
Bios-tillidsmand: - Vi bliver udspioneret

Bios-tillidsmand: - Vi bliver udspioneret

17
Bios-tillidsmand: - Det viser, at de sætter pris på vores arbejde

Bios-tillidsmand: - Det viser, at de sætter pris på vores arbejde

11
Regionsrådsmedlem: Overvej friske kræfter på direktørposten i Bios

Regionsrådsmedlem: Overvej friske kræfter på direktørposten i Bios