Fejlernæring større problem end fedme


Fejlernæring større problem end fedme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LIVETERFEDT:Vi skal fokusere meget mere på vores sundhed end på vores vægt, mener ernæringskonsulent
Der er blevet sat så meget fokus på fedme, men man risikerer at overse et endnu større problem, nemlig fejlernæring. Det mener formanden for Vitalrådet, der har til formål at oplyse danskerne om betydningen af vitaminer, speciallæge Claus Hancke.

- Fedme er kun er en del af et større sundhedsproblem, siger Hancke.

- Det er ikke nok at være slank, hvis man vil være sund. Til gengæld er det ofte nok at spise sundt, hvis man vil være slank. Derfor skal vi fokusere meget mere på vores sundhed, end på vores vægt, siger Claus Hancke, som alligevel holder mange foredrag om, hvordan man skal tabe sig.

- Sagen er den, at man kan løse begge dele på en gang. Der kommer styrtende mange til netop de foredrag, men jeg starter altid med at fortælle dem, at det primære mål med mit foredrag ikke er, at de skal tabe sig, men at de skal leve sundere. At de så også taber sig, er egentlig blot en bivirkning, siger Claus Hancke.

Væk med fastfood

Årsagen til danskernes forkerte ernæring er ifølge Hancke først og fremmest den udbredte fastfood-kultur.

- Det typiske problem er, at både det, man drikker og spiser, indeholder for meget af det usunde fedt og for meget sukker og for få vitaminer og mineraler. Der er for lidt proteiner, for lidt af det sunde fedt og for lidt frugt og grøntsager. Forbruget af sodavand og hvidt hvedebrød er et kæmpe ernæringsproblem i dag ikke mindst for børn. Undersøgelser har vist, at børns resultater i intelligenstest stiger voldsomt, hvis man tager sukker og hvedebrød fra dem og giver dem vitamin og mineraltilskud. Det er, fordi kroppens celler bliver bedre til at forbrænde, man bliver mere aktiv og kan klare sig bedre i alle sammenhænge, siger Claus Hancke.

Lærer og sundhedskonsulent Frede Bräuner er enig i, at der er en markant sammenhæng mellem børns kost og indlæringsevne. Ifølge Bräuner er fedme ikke det største problem.

- Mange danske børn er enten fejlernærede eller underernærede eller begge dele. Hvis bare det ikke feder, så kan man spise og drikke, hvad man vil. Det er den almindelige holdning, som jeg møder, når jeg er ude og holde foredrag på skoler og institutioner.

- Det er rigtigt, at fedme er et stort problem, men det er langtfra det eneste. Vitamin- og mineralmangel er lige så almindeligt som fedme hos både børn og voksne, siger Frede Bräuner.

Øv, det er sundt

Frede Bräuners interesse for sammenhængen mellem kost, trivsel og indlæring opstod, da han var lærer på Midtbyens Ungdomsskole i Århus, som er en skole for børn med store adfærds- og indlæringsproblemer. Under en lejrskoletur til Færøerne opdagede Bräuner, at samtlige børn var i en katastrofal dårlig fysisk form. Frede Bräuner opdagede samtidig, at mange af børnene havde et stort forbrug af sukker og helst undgik sund mad.

Iagttagelserne førte til, at han gik i gang med et omfattende selvstudium, som igen førte til, at Midtbyens Ungdomsskole indførte et mad- og sundhedsprogram for skolens elever. Sund morgenmad, frokost og vitamintilskud blev et obligatorisk krav. Virkningerne var slående.

- Symptomer som koncentrationssvigt, hyperaktivitet, aggressivitet, nervøsitet og apati, som vi før tolkede som psykiske, var pludselig langt mindre eller helt forsvundet.

- Alle elever blev mere positive og aktive i hverdagen, og for enkelte af børnene betød den ændrede kost, at de blev fuldstændig normale og velfungerende, fortæller Bräuner, som mener, at antallet af fejlernærede børn i Danmark er stigende.

Sundhedspolitisk ordfører for Venstre, læge Jørgen Winther, er enig i, at det står skidt til med den danske madkultur, men han mener ikke, at problemet skal løses med offentlige midler.

- Det er fint med gode madordninger, men Venstre går ikke ind for, at der skal være offentligt betalt mad i skoler, vuggestuer og børnehaver. Men hvis forældrene går sammen og i fællesskab får etableret ordninger med sund mad, synes jeg, det er fremragende, siger Jørgen Winther.

Fejlernæring større problem end fedme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce