Fejl i sikkerheden: Sådan flygtede farlige patienter fra Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart

De tre fanger, som flygtede før påske, kunne sparke en port i muren op, blandt andet fordi den åbnede udad. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Fejl i sikkerheden: Sådan flygtede farlige patienter fra Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Retspsykiatrisk Afsnit i Middelfart erkender i en redegørelse, at sikkerheden ikke var god nok, da tre patienter flygtede fra stedet i slutningen af marts.

Porten i muren skulle ellers kun benyttes af stedets gartnere. Til i ny og næ at få haveredskaber ind og ud fra et af de lukkede gårdafsnit på Retspsykiatrisk Afsnit i Middelfart.

Men åbningen i muren, lige i skellet mellem fangeskab og frihed, blev i stedet benyttet af tre patienter med frihedstrang.

På en gårdtur ved 19-tiden den 27. marts gav de porten et eller flere spark. Og så var de fri.

To af dem var decideret farlige, sagde Fyns Politi bagefter i en efterlysning. Alle tre patienter er nu tilbage i Retspsykiatrisk Afsnit igen. To blev anholdt dagen efter. Den tredje patient var tilbage den følgende weekend.

Men at flugten gik så let, var ikke meningen. En gennemgang af sikkerheden kort tid efter afdækkede flere kritikpunkter.

På baggrund af den seneste rømning kan det konstateres, at forbedringsarbejdet endnu ikke har båret tilstrækkelig frugt.
Redegørelse om flugten fra Retspsykiatrisk Afsnit i Middelfart.

Sikkerhed ikke god nok

"Det har vist sig, at porten åbner udad," står der i det dokument, som er sendt til regionsrådet i Region Syddanmark.

Det forklares, at det skal undersøges, om andre porte ud til friheden åbner udad. Gør de det, skal deres konstruktion vendes.

Og videre skrives det, at portens kantstanglås ikke var låst efter forskrifterne den aften. Så nu skal alle gårdes låsesystemer tjekkes efter.

Der har ellers efter en flugt i slutningen af november 2017 og efter endnu én i februar i år været igangsat analyser og gennemgange af sikkerhedsforanstaltninger og stedets tekniske løsninger. Men det har ikke været nok:

"På baggrund af den seneste rømning kan det konstateres, at forbedringsarbejdet endnu ikke har båret tilstrækkelig frugt," skrives det i redegørelsen.

Inviterer til tryghedsmøde

Det var ikke i forvejen kendt, at den pågældende port kunne være en sikkerhedsrisiko, fortæller administrerende sygehusdirektør ved Psykiatrien i Region Syddanmark Charlotte Josefsen.

- At den åbner udad er ikke nødvendigvis i sig selv en sikkerhedsrisiko, hvis ellers paskvillen (låsen, red.) sidder ordentligt på. Det er så først blevet tydeligt nu, at det er mest hensigtsmæssigt, at den åbner indad, så man ikke kan sparke den ud, som det er sket her, hvis det skulle ske, at låsen sidder forkert, siger hun til avisen og fortsætter:

- Nu skal vi have gennemgået hele sikkerheden, og det har vi bevilliget økonomi til. Er der andre porte, som kan være en sikkerhedsrisiko, er der andre paskviller (låse, red.), som ikke sidder ordentlig eller er der noget tredje, så skal det udbedres. For det her skal ikke være reglen, det skal være undtagelsen, at patienter flygter.

Flere politikere udtrykte efter den seneste patientflugt bekymring over stedets sikkerhed. Nu inviteres offentligheden inden for murene til et tryghedsmøde - delvist også på grund af en forestående udvidelse:

- Den 1. juni udvider vi med yderligere 14 retspsykiatriske pladser, og det vil vi gerne informere offentligheden om. Og når der nu har været de her rømninger, så synes vi også, at vi vil give offentligheden lejlighed til at spørge ind til det, og for os mulighed for at fortælle om det, siger sygehusdirektør ved Psykiatrien i Region Syddanmark Charlotte Josefsen.

Der er endnu ikke fastsat en dato for mødet.

Fejl i sikkerheden: Sådan flygtede farlige patienter fra Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce