Fedme skal stoppes allerede hos de femårige

Faaborg-Midtfyn Kommune har siden januar tilbudt at undersøge alle børn i tre-fem-års alderen for begyndende overvægt. Karina Hansen tog imod tilbuddet og fik sin tre-årige datter Mathilde målt og vejet. Her fik de at vide, at Mathilde lå lige på fedmegrænsen. Nu er hele familien i gang med en kostomlægning med fokus på frugt og grønt suppleret med et par raske gåture i naturen.
Foto: Peter Leth-Larsen

Fedme skal stoppes allerede hos de femårige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der skal sættes tidligt ind, hvis børnene ikke skal blive for store som voksne.

For lang tid foran fladskærmen, stadigt større udbud af computerspil og alt for meget slik. 10 procent af de danske børn i alderen fem til syv år er overvægtige, og hvis de allerede har problemer med vægten i barndommen, er der stor sandsynlighed for, at de også vil veje for meget som voksne.

Faaborg-Midtfyn Kommune er derfor i gang med et projekt, som skal hjælpe småbørn af med overvægten, og på OUH forsker lægerne i problemet.

Karina Hansen fra Faaborg har taget kampen op. Hendes datter Mathilde på tre et halvt år viste sig at være lige på grænsen til at være overvægtig, da hun blev undersøgt af en sundhedsplejerske.

- Nu får hun en gulerod eller et æble, når hun kommer hjem fra børnehave i stedet for noget usundt, fortæller Karina Hansen.

Ikke vanskeligt

At mere motion og sundere kost er gavnligt er efterhånden en kendt sag. Men hvor meget - eller lidt - skal der egentligt til?

Det spørgsmål prøver børnelæge Lone Marie Larsen at finde svar på. Som ph.d.-studerende ved H.C. Andersen Børnehospitalet på OUH er hun i gang med et to-årigt fynsk forskningsprojekt. Sammen med de praktiserende læger undersøger hun, hvordan den forebyggende indsats kan forhindre overvægtige børn.

- Med få ændringer i hverdagen kan børnenes sundhedstilstand forbedres markant, siger Lone Marie Larsen, der koncentrerer indsatsen om de fem til syv-årige.

- Hvis børnene er for tykke i dén alder, kan vi med cirka 80 procents sikkerhed sige, at problemet vil følge med ind i voksenlivet, siger hun.

I undersøgelsen, der har fået titlen Projekt Bambi, tilbydes børnefamilierne månedlige samtaler med deres egen praktiserende læge. Sammen med lægen skal familierne finde ud af, hvordan livsstilen kan forbedres for hele familien, ligesom børnene løbende bliver målt og vejet.

Skal ikke sættes i bås

Formålet er at få børnene til at vokse, uden at vægten forøges. For halvdelen af deltagerne suppleres indsatsen med undervisning af diætister, sportsfolk og en psykolog.

Lone Marie Larsen understreger, at børnene ikke sættes på en slankekur.

- Det vil både være uetisk og synd. Dels er der ingen varig effekt ved slankekure, og dels sætter man børnene i bås - netop fordi de er overvægtige. Børnene er en del af familien, og en slankekur vil blot "mærke" dem. Så det skal man for alt i verden undgå, siger børnelægen, og fortsætter:

- Derfor skal børn, der har let ved at tage på, lære at bevæge sig og spise anderledes - nøjagtig ligesom folk med allergi og astma skal passe på græspollen eller husdyr.

I Faaborg-Midtfyn Kommune får alle småbørnsfamilier tilbudt et besøg af en sundhedsplejerske. Ud over at måle og veje børnene tager hun også en snak med forældrene om mad og livsstil.

- Vi gør det for at hindre, at børnene bliver overvægtige, og vi håber på en god præventiv effekt, når vi starter, imens børnene er så små, siger Lotte Bager, der er ledende sundhedsplejerske i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Fedme skal stoppes allerede hos de femårige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce