Fattige glemmer forsikringen

Familien Nawabi fra Afghanistan er hjemløs efter branden på Mellemledet i mandags. Den bor nu midlertidigt på Hotel Pax i Kerteminde.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fattige glemmer forsikringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver 10. husstand har ingen indboforsikring - ofte er der tale om unge og socialt udsatte.

For langt de fleste er der tale om en fast, men kedelig post på budgettet, når husstandens forsikringer skal betales. Men mange unge og socialt udsatte vælger udgiften fra, enten fordi de glemmer det eller for at få flere penge til rådighed.

Efter den voldsomme brand i Kerteminde mandag aften viste det sig, at mindst en tredjedel af beboerne ikke har forsikret deres indbo.

- Vi ved, at otte familier ikke har nogen forsikring, og vi er stadig i tvivl om de sidste fire, siger Marianne Rasmussen, der er direktør for Voksenforvaltningen i Kerteminde Kommune.

De ramte har nu fået midlertidig genhusning, men deres sag er ikke afklaret.

- Foreløbig sørger vi for, at de får mad, tøj på kroppen og tag over hovedet, men den langsigtede genhusning har vi ikke styr på endnu. Enkelte er installeret i lejligheder, som er udlejet fra på lørdag, siger hun.

En af de otte familier fra Kerteminde, der er kommet i klemme efter branden mandag aften, er familien Nawabi.

Meget ærgerligt

- Det er meget ærgerligt. Vi har en dårlig økonomi og er på kontanthjælp. Vi har ingen indboforsikring, forklarer, Roya og Zekria Nawabi.

De har nu fået tag over hovedet på Hotel Pax frem til 1. september. Familien på to voksne og fire børn har omkring 3000 kr. at leve for. Og nu har de tilmed ingen møbler eller personlige ejendele.

Ifølge forsikringsoplysningen er det omkring hver 10. husstand i landet, der ikke har nogen indboforsikring.

- Det er typisk de svage grupper, som ikke har forsikringen i orden, siger Helle Pedersen, der er konsulent i Forsikringsoplysningen.

Men de unge mellem 21 og 25 år vejer også tungt i statistikken. Ifølge Helle Pedersen dokumenterer en omfattende undersøgelse fra 2007, at hver fjerde i denne aldersgruppe mangler en indboforsikring. Og det kan vise sig at blive rigtig dyrt, hvis uheldet er ude. Hun betegner det som bekymrende - netop fordi folk ikke er klar over vilkårene, hvis der sker noget.

- I Kerteminde sidder der folk, som har mistet alt, og det er jo forfærdeligt. Men en indboforsikring omfatter også en ansvarsforsikring, og den kan være endnu vigtigere, siger Helle Pedersen.

- For den økonomiske byrde kan blive langt større, hvis man er skyld i, at andre mennesker kommer til skade. Så skal man selv betale erstatningen, og her kan der være tale om rigtig mange penge.

Størst problem for lejere

Ifølge konsulenten er problemet størst for dem, der bor til leje.

- Folk med eget hus har som udgangspunkt deres forsikringsforhold i orden. Dels på grund af lovgivningen og dels på grund af krav fra panthaver. Så her ligger tallet meget tæt på 100 procent, siger Helle Pedersen.

Og når assurandøren kommer forbi, bliver indboet oftest også forsikret.

- Men for de unge handler det også om oplysning. Forældrene skal fortælle dem, at det at komme videre i vej ikke bare handler om at finde en lejlighed og flytte hjemmefra. Der følger også forpligtelser med, siger Helle Pedersen.

Fattige glemmer forsikringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce