En række beklædningsgenstande, bl.a. heldækkende dragter og kunstige skæg, er omfattet af forslag om maskeringsforbud, viser et regeringsnotat ifølge DR.

Regeringen vil forbyde brugen af de muslimske klædedragter burka og niqab i det offentlige rum, og derfor er Justitsministeriet ved at udarbejde et udkast til et lovforslag.

Udkastet, som DR Nyheder har læst, slår fast, at "det forbydes på offentligt sted at bære beklædningsgenstande, der skjuler ansigtet".

Mere interessant oplister udkastet til lovforslaget en række eksempler, der vil være omfattet af forbuddet.

FAKTA: Niqab, burka, hijab - sådan kender du forskel

Et lovforslag om at forbyde heldækkende beklædning som burka og niqab er på vej.

Regeringens partier - Venstre, Liberal Alliance og De Konservative - samt Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har erklæret sig som støtter af et maskeringsforbud, der inkluderer forbud mod brug af burka og niqab.

Men hvad er egentlig forskellen mellem niqab, burka og den mere almindelige hijab, som ofte ses i gadebilledet i Danmark?

Her er et overblik:

* Hijab: Tørklæde, der dækker håret, men lader ansigtet være frit. Dette er den mest udbredte hovedbeklædning og kan bindes på mange måder.

* Niqab: Tørklæde der kun viser øjnene. Der er to typer niqab.

En halv niqab lader ud over øjnene et stykke af panden være udækket.

En fuld niqab dækker hele ansigtet med undtagelse af øjnene. Den består typisk af et bånd, der bindes rundt om panden, samt et længere stykke stof, der dækker ansigt og hår, så kun en sprække til øjnene er fri.

* Burka: En ikkegennemsigtig altdækkende beklædningsgenstand båret af mange muslimske kvinder, hovedsageligt i Afghanistan. Den er en slags udvidet niqab, der ligeledes dækker øjnene, typisk med et lille netgardin.

Kilde: Religion.dk.

Det gælder "omfattende beklædningsgenstande" som huer, hætter, tørklæder, masker, hjelme, heldækkende dragter og kunstige skæg", hedder det ifølge DR Nyheder i notatet, der er udarbejdet af Justitsministeriet.

Det vil være op til politiet at vurdere, om en konkret beklædningsgenstand dækker ansigtet for meget.

Til gengæld åbner notatet op for, at man kan dække sit ansigt til, hvis det tjener et "anerkendelsesværdigt formål". Udkastet nævner som eksempler halstørklæder og huer i kulden eller en udklædning.

Regeringen lægger op til, at en overtrædelse af forbuddet enten skal udløse en bøde på 1000 kroner eller fængsel i op til tre måneder.

Notatet fra Justitsministeriet er dateret 17. november 2017, men ifølge DR Nyheders oplysninger er det fortsat det udkast, der er på bordet.

Mens støttepartiet Dansk Folkeparti længe har presset på for at forbyde burkaer, har forslaget splittet de tre regeringspartier.

De Konservative har støttet forslaget, mens Liberal Alliance har stejlet. I Venstre delte spørgsmålet folketingsgruppen i to, men i november traf partiet en beslutning om at støtte op om "et maskeringsforbud".

Indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen (V) har dog efterfølgende luftet sin tvivl om, hvorvidt forbuddet vil løse de problemer, det sigter mod.

Tidligere miljø- og fødevareminister og nuværende innovationsordfører Eva Kjer Hansen (V) har taget forbehold over for lovforslaget, som hun vil se, før hun kan sige, om hun vil stemme for det i Folketingssalen.

Det strider mod helt grundlæggende liberale værdier at forbyde bestemte klædningsgenstande, lød hendes argument.

Ifølge DR Nyheders oplysninger skal regeringens koordinationsudvalg tage stilling til udkastet på et møde i denne uge.

Mere om emnet

Se alle
Et burkaforbud behøver ikke koste en tur i fængsel

Et burkaforbud behøver ikke koste en tur i fængsel

5
V-profil: Helt ude af proportioner at forbyde huer og skæg

V-profil: Helt ude af proportioner at forbyde huer og skæg

1
Kommentator: Regeringens burkaforbud ender i ingenting

Kommentator: Regeringens burkaforbud ender i ingenting