Farlig leg med kroppen


Farlig leg med kroppen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gennemsnitsfarten i Tour de France vil være 50 kilometer i timen, og en bodybuilder vil kunne forme lårmusklen præcis, som dommerne vil have det. Det er fremtiden, når doping med kunstige gener får tag i sportsverdenen

I den medicinske verden hedder det genterapi og på lovlig vis bruges det i nogle lande til at helbrede kræft og andre livstruende sygdomme.

I sportens verden hedder det gendoping og er dybt ulovligt, men kan i fremtiden bruges af sportsfolk til at designe deres krop til sensationel mere udholdenhed og muskelkraft.

Den nyeste form for doping banker i disse år på døren for at få tag i sportsverdenen, og mange eksperter er i dag uenige om, hvorvidt det rent faktisk ikke allerede bliver brugt - af den simple årsag, at det er umuligt at spore, så hvordan skulle man vide det.

Ifølge en af Danmarks førende eksperter i gendoping, Peter Schjerling, molekylærbiolog fra Center for Muskelforskning på Rigshospitalet, er der ingen tvivl om, at gendoping bliver en af sportsverdenens kæmpestore udfordringer de næste år.

For selv om forskerne i mange lande i øjeblikket kæmper for at finde testen, der skal afsløre om en cykelrytter, længdespringer eller vægtløfter er dopet med kunstige gener, så er der lang vej til et gennembrud.
50 kilometer er ingen sag for en cykelrytter. Men som gennemsnitsfart? Næh, men gendoping vil være bendoping ....
50 kilometer er ingen sag for en cykelrytter. Men som gennemsnitsfart? Næh, men gendoping vil være bendoping ....
Foto: Polfoto

Kan ikke spores

- Det er det, der gør det så attraktivt. Og det er det, der bekymrer hele den internationale dopingverden, at man ikke kan spore det. Og samtidig behøver du heller ikke slæbe rundt på sprøjter og ulovlige stoffer, som du risikerer at blive taget med i tolden, for det kræver kun en enkelt behandling, så producerer kroppen det selv 24 timer i døgnet. Det er en kæmpe motivationsfaktor, siger Peter Schjerling.

Opskrift på nettet

I Danmark er der endnu ikke fundet nogle tilfælde af genetisk doping, og selv om Peter Schjerling endnu ikke tror det bliver brugt, så kan han ikke være sikker.

- Det er jo så svært at opdage, så der er ingen, der kan sige det med sikkerhed. Vi opdager det først den dag, der er en tåbe, der træder ved siden af. Jeg tror ikke engang et dødsfald vil kunne give svaret - det vil bare blive rubriceret under endnu et mystisk dødsfald i sportsverdenen, lyder svaret fra Peter Schjerling.

En sag i Tyskland med en elitetræner i hovedrollen har vist, at der er nogle af de berygtede dopinglaboratorier i Sydamerika, der måske allerede fremstiller gendoping. Det kom frem, da træneren blev fængslet i forbindelse med en anden dopingsag, og hans mailkorrespondence viste, at han havde bestilt gendoping netop der.

- Og selv om der i princippet er tale om genterapi, og der er store økonomiske interesser i det for medicinalfirmaerne, der sidder med opskrifterne, så gør patentlovgivningen, at opskrifterne skal offentliggøres. Så opskriften på genterapi - eller gendoping - ligger på nettet lige til at downloade, fortæller Peter Schjerling.

Ifølge læge og professor i genmedicin Thomas G. Jensen skal man dog være "utrolig dum", hvis man leger med sit arvemateriale i jagten på guldmedaljer eller bare større biceps. Man kan nemlig få både kræft og skade sin egne organer og blodproduktion.

- Et af de store problemer er, at det kan tage mange år, før man egentlig finder ud af, hvor stor skade man har påført sin krop. Mange af de former for genterapi, man laver forsøg med i dag påfører bare patienter andre sygdomme, end dem de fejler i forvejen. Blandt andet har en række børn med genfejl fået konstateret leukæmi efter behandling med genterapi. Det samme gælder, når man bruger metoderne til doping - man har ikke styr på, hvor risikabelt det er for sportsfolkene før om mange år, konstaterer Thomas G. Jensen, som også sidder i Etisk Råd.

Kristoffer Henriksen, formand for Dansk Idrætspsykologisk Forum, mener ikke, man kan skræmme sportsfolk fra at bruge den nye form for doping. Den professionelle sportsmand ved nemlig alt om, at doping er farligt og lever i det hele taget med bevidstheden om, at han hele tiden gambler med sit helbred og overhører sin krops signaler.

- De har viet deres liv til at præstere. I deres hoved handler det om valget mellem evig hæder eller nederlag. De ved, at deres sportskarriere i forvejen sker på bekostning af deres familie, deres sociale liv, uddannelse og almene sundhed. Er man i den tilstand, er det ikke svært at tage det ekstra lille skridt mod doping, siger Kristoffer Henriksen.

Farlig leg med kroppen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce