Farlig doping begynder i fitnesscenteret

Gendoping kan blive det nye vidundermiddel for bodybuildere i motionscentre, der gerne vil have store muskler i en fart. Men det er farligt, advarer eksperter.
Foto: Arkivfoto: AP

Farlig doping begynder i fitnesscenteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den farlige form for doping med gener kan blive det nye vidundermiddel for muskelbundterne i fitnesscentre, vurderer ekspert.

Et enkelt skud gendoping, så er vejen mod vaskebrætmave og svulmende biceps lige pludselig blevet meget lettere. Det kan sagtens være fremtiden i landets fitnesscentre, mener forsker i gendoping Peter Schjerling, som er molekylærbiolog på Rigshospitalets Center for Muskelforskning.

Selv om internationale eksperter i øjeblikket skændes om, hvorvidt gendoping allerede findes i den dopingplagede cykelsport eller blandt bodybuildere, så mener Peter Schjerling, at man i Danmark vil opleve gendoping debutere blandt fitnessfolket.

- Gendoping passer perfekt ind der, fordi den muskelfremmende gendoping ligger mest lige for. I fitnesscentrene har man sportsudøvere, der ikke aner, hvad de foretager sig, men samtidig er villige til at tage meget store risici for at få større muskler. Når man tænker på, hvad de bruger af cocktails i dag bestående af steroider og væksthormoner, så kan de også tage gendoping til sig, siger Peter Schjerling.

Største udfordring

Verden over advarer læger ellers gendoping, som er ideel for mange sportsudøvere, fordi den er utrolig svær at opdage, men som kan være ekstremt farlig at bruge, fordi man risikerer at ødelægge kroppens vitale funktioner, få hjerteproblemer og kræft.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) mener dog, at udbredelsen helt klart vil starte i eliteidrætten fremfor i fitnesscentrene:

- Men når der er kommet gang i forretningen, så kan man godt forestille sig, at det breder sig til fitnessbranchen, siger han og understreger, at ministeriet intenst overvåger situationen.

- For der er ingen tvivl om, at gendoping bliver et kæmpeproblem for idræt og for konkurrence generelt og det bliver nok en af de største sundhedspolitiske udfordringer vi får, fastslår Brian Mikkelsen.

Farlig doping begynder i fitnesscenteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce