Familieadvokater: Par tænker sig godt om før lynskilsmisse

- Retsvirkningerne af at blive skilt og separeret er jo de samme, og så vælger de fleste, når de har besluttet sig, alligevel at blive skilt, siger Anne Broksø, formand for Danske Familieadvokater.

Familieadvokater: Par tænker sig godt om før lynskilsmisse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Om par skal separeres først eller har mulighed for lynskilsmisse, ændrer ikke så meget, mener advokatforening.

De omstridte lynskilsmisser kan snart være fortid, da der i Folketinget begynder at tegne sig et flertal for at afskaffe ordningen, som har eksisteret siden 2013.

Men det er i virkeligheden ikke så afgørende, om man har en tvungen separationsperiode eller fortsat har muligheden for at blive skilt hurtigt på nettet.

Det mener formanden for brancheforeningen Danske Familieadvokater, Anne Broksø.

- Det er vores opfattelse, at langt de fleste mennesker tænker sig godt om, før de bliver skilt, siger Anne Broksø.

- Retsvirkningerne af at blive skilt og separeret er jo de samme, og så vælger de fleste, når de har besluttet sig, alligevel at blive skilt.

- Hvis man fratager folk den mulighed, vil der ikke ske så meget andet, end at folk bliver separeret i en periode. Det er ikke vores opfattelse, at folk går tilbage til hinanden, siger hun.

Og noget kunne tyde på, at de fleste har tænkt sig godt om.

Ifølge det politiske netmedie Altinget er der intet i tallene for henlagte sager, der indikerer, at flere fortryder separation, efter at muligheden for straks-skilsmisse blev indført.

I 2016 blev knap 2000 skilsmissesager droppet eller sendt videre, mens der i alt var 15.356 skilsmisser og 3031 separationer det år.

- Boet skal deles, børnene skal der tages stilling til, arveretten bortfalder, og alt er det samme. Så når man sidder og taler med folk og siger, at de kan blive separeret eller skilt, så siger de, at de jo skal skilles.

- At separation skulle give nogle en tænkepause, synes jeg er lidt misforstået, siger Anne Broksø.

Foruden Liberal Alliance og Dansk Folkeparti deltager ifølge TV2 også Konservative, Socialdemokratiet og Venstre i forhandlingerne om en ny skilsmisseaftale.

De to sidstnævnte er tilhængere af en tremåneders tænkepause, inden skilsmissen kan træde i kraft.

Forhandlingerne om tænkepausen vil dog næppe få Anne Broksø til at sidde på kanten af sin stol.

- Vi har en lidt indifferent holdning til det, selv om det på en eller anden måde er lidt mærkeligt, at man ikke selv kan træffe en beslutning, om man vil være skilt eller gift, siger hun.

- Nogle synes måske, at det kan være lidt formynderisk, at man kan bo i en stat, hvor man ikke selv kan bestemme, om man vil være skilt eller gift.

Anne Broksø understreger, at hun er tilhænger af en mere grundlæggende ændring af skilsmissesystemet, der kan forenkle processen for de skilsmisseramte familier.

FAKTA: Mange vælger den hurtige skilsmisse
Siden 2013 har det været muligt at blive skilt over nettet ved hjælp af NemID, og derfor vælger flere at hoppe separationsperioden på et halvt år over.

Men separationsperioden kan være på vej tilbage, da Folketingets partier forhandler om at revurdere skilsmissereglerne og lave et nyt system.

Her er et overblik over de nuværende regler og forløbet:

* 1. juli 2013 blev det muligt at få en såkaldt straks-skilsmisse, der kan klares ved hjælp af NemID.

* Reglerne betyder, at hvis man er enig med sin ægtefælle om at blive skilt, kan man blive skilt med det samme.

* Hvis parterne ikke er enige, kan man normalt først blive skilt, når man har været separeret i seks måneder. Der findes dog en række undtagelser.

* Siden 2013 har flere og flere par valgt straks-skilsmisse, og i 2017 valgte 77 procent af alle, der blev skilt, straks-skilsmisse.

* I midten af 2017 foreslog regeringen et nyt skilsmissesystem, som er til forhandling. Ud over en mere gennemgribende ændring af systemet er også separationsperioden en del af forhandlingerne.

Kilde: Statsforvaltningen og Altinget.

Familieadvokater: Par tænker sig godt om før lynskilsmisse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce