Ambulanceredder Jesper Klitgaard modtog i sidste uge et anonymt trusselsbrev i sin postkasse. Selvom oplevelsen var ubehagelig, fortryder han ikke, at han har været en markant del af debatten om det syddanske ambulanceudbud.

"Balladen om de blå blink. Al den ballade om Bios. Har du den største skyl i. Jesper du er syg i dit hovede."

Sådan lyder de første linjer af det trusselsbrev, som torsdag den 15. november, pakket ind i en hvid A4-kuvert, lå i Jesper Klitgaards postkasse hjemme på hans private adresse.

Over ni linjer giver en anonym afsender sin mening til kende om Jesper Klitgaards, Falcks og Responces rolle i hele det syddanske ambulanceudbud, der særligt i 2015 har været præget af usikkerhed og massiv kritik.

Her har Jesper Klitgaard, der tidligere kørte ambulance for Falck i Haderslev og Vojens og i dag kører for Falck i andre regioner, i flere omgange været en kendt stemme, som sammen med andre ambulancereddere har fortalt om, hvordan han har oplevet situationen.

Underlig timing

Siden september, hvor Bios og Responce overtog driften fra Falck, har Jesper Klitgaard dog ikke blandet sig nævneværdigt i debatten. Lige indtil trusselsbrevet, der slutter med en trussel om, at Jesper Klitgaard er en færdig mand, endte i postkassen torsdag i sidste uge.

– I bund og grund får jeg brevet, fordi jeg har sagt min mening. Stiller man sig frem, så må man også forvente en reaktion. Men at det skulle ende i et trusselsbrev er helt sindssygt. Det er en grotesk reaktion, siger Jesper Klitgaard, der dog er meget forundret og uforstående over for timingen:

– Det er lang tid siden, jeg har været fremme og ytret min mening. Det havde givet mere mening, hvis det var sket tidligere. Jeg kan ikke se, hvad jeg skulle have gjort på det seneste, siger Jesper Klitgaard.

Okay at være uenig

Han har det fint med, at andre ikke er enige med hans holdninger til ambulanceudbuddet. Han har således også indgået i flere debattråde på Facebook, hvor han og andre har udvekslet meninger. Men for ham har det været vigtigt, at de debatter, han har deltaget i, har været saglige og haft ambulancefaget som tema.

– Det er fint, at vi er enige om at være uenige, og det er helt okay, at vi diskuterer højlydt, så længe det er sagligt og fagligt. Men det her er uden for rammerne og efter min mening helt uden for pædagogisk rækkevidde, siger Jesper Klitgaard og fortsætter:

– Jeg har fået skyld for meget, men at jeg skulle være årsagen til, at Bios har haft problemer af den ene eller den anden art, det vil jeg ikke stå på mål for.

Fortryder ikke

Jesper Klitgaard fortryder ikke, at han har været aktiv i debatten om det syddanske ambulanceudbud og flere gange har ytret sin mening om blandt andet Bios' rekrutteringsstrategi samt skudt mod politikerne, som han ikke mener har taget ansvar i sagen.

Alligevel har han det dårligt med, at sagen nu er endt med et trusselsbrev sendt direkte til ham i familiens postkasse.

– Det er meget personligt, og det er meget ubehageligt. Bare det, at nogen har givet sig tid til at lave det og klippe ud fra artikler og sætte det sammen på et stykke papir. Det er ubehageligt. Jeg vil ikke sige, at jeg er bange, men jeg kan ikke lade være med at tænke: "Hvad nu hvis," siger Jesper Klitgaard.

Han er blevet mødt med massiv opbakning og tilbud om hjælp fra sin stationsleder samt ledelsen i Falck.

– Det, jeg har det allerværst med, er, at min familie bliver inddraget. Hvorfor skal de blandes ind i det her? De ting, der er sagt og skrevet, handler om mig og mit job, ikke om dem. Det er ikke i orden, at man går efter min familie, og min kæreste har selvfølgelig også været berørt af situationen. Det er møgubehageligt, siger Jesper Klitgaard.

I brevet bliver Jesper Klitgaard også beskyldt for at bruge en dækprofil til at deltage i ambulancedebatten på Facebook. Det afviser han og fortæller, at profilen til gengæld tilhører hans svigermor, som også er en livlig debattør af den syddanske ambulancedrift.

At familien på den måde bliver inddraget i forbindelse med trusselsbrevet, og at brevet kommer på trods af, at han har holdt sig langt uden for den offentlige debat i de seneste måneder, gør ikke ubehaget ved situationen mindre.

– Jeg kan ikke lade være med at tænke, om der ligger mere bag. Truslerne bliver mere ubehagelige, fordi timingen er så mystisk. Hvis nogen har et problem med det, jeg siger, så burde vedkommende tage det med mig. Jeg kan kun opfordre til, at vedkommende mødes med mig over en kop kaffe, hvor vi kan få talt tingene igennem. Det er langt bedre end anonyme trusselsbreve, siger han.

Truslerne blev, umiddelbart efter de var modtaget, meldt til politiet.

Mere om emnet

Se alle
3
Bios: Venner er blevet fjender efter hård ambulancedebat

Bios: Venner er blevet fjender efter hård ambulancedebat

4
Bios-reddere tvinges på arbejde i julen

Bios-reddere tvinges på arbejde i julen

11
Udvalgsformand: Ikke sjovt at blive sammenlignet med Hitler

Udvalgsformand: Ikke sjovt at blive sammenlignet med Hitler