Hvis du ikke helt forstår hvad Store Bededag egentlig bruges til, og hvorfor vi skal ære traditionen ved at proppe os med hveder, så får du forklaringen her

Store Bededag blev indført efter kongelig ordre fra Christian V tilbage i 1686.

På det tidspunkt fandtes der i forvejen adskillige bede-dage, hvor man fastede og bad. Store Bededag blev betragtet som "super-bededagen", der altid falder på den fjerde fredag efter Påske.

Omtrent 100 år efter at Store Bededag blev skabt, fik Christian den 7.'s berømte livlæge Struense nok af alle bededagene.

Struense (og resten af adelen) ville af med bededagene fordi bønderne tilsyneladende bad for meget og arbejdede for lidt.

Derfor blev halvdelen af årets dengang 22 officielle bededage afskaffet, heriblandt Mortensdag, Sankt Hans dag og 3. juledag.

Den tid bønderne tidligere havde brugte på at bede, kunne nu bruges på bedre ting - såsom at knokle på markerne.

Store Bededag var én af de få overlevende bededage.

Men hvor kommer hvederne ind i billedet? Jo, bagerne havde nemlig deres eneste fridag på Store Bededag. Derfor måtte de bage ekstra store hvedeknopper, så folk havde brød nok, indtil bageren atter kunne stå bag disken.

Traditionen med at spise hvedeknopperne lever stadig i dag.

Mere om emnet

Se alle
Sådan bager du klassiske hveder

Sådan bager du klassiske hveder