Bliv klogere på den særlige svinebakterie og hvordan du og din familie undgår at blive smittet.

* MRSA betyder på dansk methicilinresistente stafylokokker.

* Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka halvdelen af alle mennesker. Men det særlige ved MRSA er, at de er en type stafylokokker, der er resistente overfor en række antibiotika.

* MRSA CC 398 er en særlig type MRSA, som kan smitte fra dyr (hyppigst svin) til mennesker. Den rammer primært mennesker, der arbejder med levende svin, men smitter sjældent fra menneske til menneske.

Denne særlige svine-MRSA, findes i 77 procent af de danske svinestalde. Undersøgelser har vist, at cirka 30-80 procent af de personer, der opholder sig i MRSA 398-positive besætninger, bliver bærere.

* MRSA kan godt behandles, men kræver meget specielle antibiotika.

* En rask person har lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA, men bakterien kan af og til medføre generende betændelser, som for eksempel bylder og børnesår.

* Personer, der i forvejen er syge eller svækkede har større risiko for at få alvorlige infektioner.

* Fra 2009-2013 er der registreret i alt 1241 dødsfald som følge af blodforgiftning med stafylokokker. Heraf var 27 af dem alle typer MRSA, mens tre af dem var MRSA CC 398. Der er registreret et enkelt dødsfald med MRSA CC 398 i 2014.

* Ifølge anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen kan du sagtens røre ved fersk svinekød, men skal som altid holde kødet adskilt og vaske dine hænder grundigt bagefter. Varmebehandling til en kernetemperatur på mindst 75°C fjerner bakterien.

* Hvis du sørger for god køkkenhygiejne, er der en minimal risiko for at blive smittet med MRSA.

* Der er ikke nogen undersøgelser, der peger på, at økologisk kød indeholder flere eller færre MRSA-bakterier end andet kød.


Kilde: Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Statens Seruminstitut.

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktion i Odense. Jeg skriver både til Fyens.dk, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Jeg har tidligere været mad- og boganmelder på avisen, arbejdet som webjournalist og været nyhedsredaktør på den tidligere radio Klubben i Fynske Medier, Jeg bor i Odense med min datter.

Mere om emnet

Se alle
4
Fynsk landmand: MRSA-listen er ubrugelig

Fynsk landmand: MRSA-listen er ubrugelig

5
MRSA-rådgiver: - Du kan roligt spise frikadeller

MRSA-rådgiver: - Du kan roligt spise frikadeller

Liste over MRSA-fri svineproducenter offentliggjort