Fagmand: Chip er ikke løsningen til demente

Ældre på Plejecenter Lundtoft i Vejen har et armbånd om håndleddet med nødkald og sporing. Ifølge Tommy Rasmussen fra firmaet Safecall er det umuligt at chippe ældre, som politikerne i Esbjerg Kommune har foreslået, men en gps i skosålen og omsorg er en næsten 100 procent sikker løsning mod ulykker. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Fagmand: Chip er ikke løsningen til demente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Safecall i Vejen udvikler gps-sporing til demente. Men kommunerne har vidt forskellig praksis for at bevilge nødkald, som kan udskyde en dyr plejecenterplads, fortæller indehaveren Tommy Rasmussen.

3000 kroner. Så meget koster tryghed i hverdagen i form af et kald med direkte forbindelse til ægtefællens mobiltelefon.

Den lille virksomhed Safecall i Vejen laver nødkald med sporing til demente og deres pårørende som ægteparret Ole og Karen Christensen, og visheden om at kunne finde sin ægtefælle giver livskvalitet og tryghed.

- Teknikken er et supplement til varme hænder, og vi kan lave løsninger, som er tæt på at være 100 procent sikre i forhold til tidligere, hvor man var nødt til at sende to medarbejdere ud på cykel for at lede efter den demente, siger indehavere Tommy Rasmussen.

Esbjerg-politikernes forslag om at chippe demente i kølvandet på den tragiske ulykke med en 70-årig mand kan ikke lade sig gøre, lyder meldingen fra fagmanden: Sporingssystemer med gps skal lades op en gang om dagen, og de er desuden for store til at ligge under huden.

Stor forskel mellem kommunerne

Safecall oplever stor forskellighed mellem kommuner som Skive, som giver demente og deres pårørende et gps-system ved første demensbesøg i hjemmet til kommuner som Odense, hvor et kald og opkobling først kan bevilges efter ansøgning fra borgeren. Men på sigt kan kommunerne spare mange penge ved at udskyde behovet for en plejecenterplads til den demente, vurderer Tommy Rasmussen.

- Men ingen tør lave den slags beregninger, og vi har stadig til gode, at sælge løsning nummer 10.000, siger Tommy Rasmussen.

Tommy Rasmussen er oprindelig elinstallatør og fik ideen fra sin kæreste Katja Beltoft Pedersen, som i sin tid arbejdede på et plejecenter. Hun kom en dag hjem og spurgte Tommy Rasmussen, om han ikke kunne lave lommeudgave af det pejlesystem med antenner, som hun kendte fra sin arbejdsplads. Det er 14 år siden, og i dag har Safecall fire medarbejdere og udvikler gps-sporing til demente, som kan få senderen monteret i en skosål, et armbånd eller som et halssmykke alt efter, hvad den demente har af vaner fra sin hverdag. Og netop hverdagen er et nøgleord.

- Jeg er ikke vild med tanken om at låse noget fast, som man gør med fodlænker i kriminalforsorgen. Men hvis den demente er vant til at have sine nøgler i lommen, så laver vi gps-senderen som nøgler, siger Tommy Rasmussen.

Tryghed er afgørende

Det afgørende for ham er, at den demente er tryg og tilfreds med løsningen.

- Hvis demente bliver "dørsøgende", som man kalder det, kan det være lige fedt, understreger indehaveren af Safecall.

Måske kunne den 70-årige, som blev fundet død i et vådområde ved Esbjerg være hjulpet af en gps fra Safecall, men ifølge Tommy Rasmussen er sporing af demente en kompleks problemstilling med ditto lovgivning. For eksempel at demente kan sige nej tak uden at vide, hvad de siger nej tak til. Men i dag kan Safecall lave løsninger, som giver en alarm, hvis den demente lægger sit armbånd af eller stiller sine sko et sted.

- Teknikken er et supplement til varme hænder, og vi kan lave løsninger, som er tæt på at være 100 procent sikre i forhold til tidligere, hvor man var nødt til at sende to medarbejdere ud på cykel for at lede efter den demente, siger Tommy Rasmussen.

Fagmand: Chip er ikke løsningen til demente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce