Fagforbund reddet fra fallit


Fagforbund reddet fra fallit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Specielt Sundhedskartellet overvurderede sin styrke og måtte nøjes med 13,3 pct. mod de krævede 15

Både BUPL og fagforbundene under Sundhedskartellet ville have forblødt, hvis konflikten var fortsat.

Det vurderer Jesper Due, arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet.

Ifølge Jesper Due har det været en endog meget dyr konflikt, og nu er strejkekasserne tomme.

I går indgik BUPL og KL og Regionerne og Sundhedskartellet forlig - og arbejdet genoptages på hospitalerne fra i morgen og i daginstitutionerne tirsdag.

- BUPL har været presset til det alleryderste. Der er tidligere forbund, der er gået fallit i forbindelse med en konflikt. BUPL har haft udsigt til en lockout, der ville true forbundets eksistens, siger Jesper Due.

Hvis konflikten var fortsat, kunne BUPL se frem til daglige ekstraudgifter for omkring 40 millioner kroner på grund af lockouten fra arbejdsgiverne.

Derfor er de ekstra 30 millioner kroner i forliget med KL mere end rigeligt for forbundet, vurderer Jesper Due.

Sødetablet til 30 mio.

- De har fået en smule ekstra, som hverken forstyrrer pædagogerne i FOA eller det samlede KTO-forlig. De 30 millioner er så den sødetablet, som skal få den bitre smag over ikke at have fået mere ud af strejken til at gå væk, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Sundhedskartellet fik 13,3 procent, og det er ifølge Jesper Due langt fra de 15 procent, som formand for Sundhedskartellet Connie Kruckow stejlt har fastholdt.

- Det har været dyre lærepenge. De har troet, de var stærkere, end de var og har derfor stillet ultimative krav. De har også troet, at der var en politisk interesse for at bære de 15 procent igennem. De har fejlvurderet situationen i forhold til den indre logik, der er i det danske aftalesystem. Der kan man kun stille ultimative krav, hvis man har store magtressourcer. Derfor har de nu valgt at erkende deres nedlag og indgå et forlig, siger han.

Jesper Due fremhæver lærernes formand Anders Bondo Christensen som den store forligsmager i overenskomstforhandlingerne.

Han har som formand for KTO lagt linjen med treårige aftaler på 12,8 procent, hvor der var plads til en skævdeling.

Så selv om Dennis Kristensen og FOA på papiret har fået meget ud af forhandlinger og strejke, så er det forhandlingsfællesskabet KTO, der har gjort det muligt for FOA og nu BUPL at få lidt ekstra.

- Det var det store forlig på KTO-området, der gav plads til at andre kunne få lidt ekstra. Det er i høj grad Anders Bondo Christensens og KL-topforhandler Mads Lebechs fortjeneste, at det er lykkes at lave forlig også i 11. time, siger Jesper Due. (ritzau)

Fagforbund reddet fra fallit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce