Fagfolk tvivler på, at etniske minoriteter begår mere socialt bedrageri end danskere

Programserien på TV2 "Moskéerne bag sløret" sætter socialt bedrageri blandt etniske minoriteter i Vollsmose på dagsordenen.

Det sker med skjulte optagelser af imam Abu Hassan fra Odense, der opfordrer et par til at lyve for at få kommunen til at betale for deres bolig.

Det har fået debatten, om hvorvidt etniske minoriteter begår mere socialt bedrageri end danskere, til at blusse op.

Lars Larsen er partner i analysebureauet LG Insight, der har specialiseret sig i kommunernes integrationsarbejde med fokus på at få flygtninge og indvandrere i arbejde.

Han peger på, at det er værd at huske på, at TV 2 -udsendelsen ikke beviser, at etniske minoriteter begår mere socialt bedrageri.

- Det er mere komplekst, end det ser ud i den slags udsendelser. Man skal tage højde for, at i de grupper, hvor der bliver begået socialt bedrageri, er etniske minoriteter overrepræsenteret. Der er flere af dem i gruppen af borgere, der modtager sociale ydelser. Hvis der renses for den overrepræsentation, er jeg ikke sikker på, at der er en forskel, forklarer Lars Larsen.

Der findes ifølge Lars Larsen heller ingen større landsdækkende undersøgelser af i hvilke samfundsgrupper, der bliver begået socialt bedrageri.

Den seneste materiale, der kan graves frem, er en rapport om socialt bedrageri fra Odense Kommunes Kontrolgruppe, fra 2006. Den afslører, at borgere med udenlandsk herkomst og ikke-vestlig baggrund har forholdsmæssigt fem gange så mange kontrolsager som borgere af dansk herkomst.

Bedrag i alle samfundslag

Jesper Suhr Thomsen, chef for Odense Kommunes Kontrolgruppe, mener dog ikke, at der i dag er belæg for at sige, at flygtninge og indvandrere begår mere socialt bedrageri end andre.

- Socialt bedrageri er udbredt i alle samfundslag. Vi arbejder med sager, der udspringer fra de dyre villaer på Langelinie (villavej i Odense, red) og i mere socialt belastede områder som Vollsmose, siger han.

Et parallelsamfund

Til gengæld understreger udsendelserne "Moskéerne bag sløret" ifølge Lars Larsen tydeligt, at der er parallelsamfund i Danmark. Og at være isoleret fra det omkring­liggende danske samfund, kan føre til, at det er nemmere at bedrage.

- Når man ikke føler sig som en del af et samfund, føler man sig ikke ansvarlig for at skulle at bidrage til samfundet. Så er der iboende en større risiko for, at man bliver social bedrager, siger Lars Larsen fra LG Insight.

  • Jørgensen_Kristina_Lund_(2015)_15

    Af:

    Jeg har siden 2012 været uddannelsespolitisk journalist på Samfundsredaktionen med ansvar for at dække for uddannelse og dannelse af vores børn. Fra vuggestue til de højere læreranstalter. Jeg har været på Fyens Stiftstidende siden 2005 og har tidligere skrevet for weekendredaktionen, erhverv, web, og tillæg. Jeg bor i Odense og har tre børn.

Mere om emnet

Se alle
13
Odense-imam: Anklager dropper sag om socialt bedrageri

Odense-imam: Anklager dropper sag om socialt bedrageri

Aarhus-borgmester efterlyser certificering af imamer

Aarhus-borgmester efterlyser certificering af imamer

2
Støjberg til muslimer: Tag afstand fra imamer

Støjberg til muslimer: Tag afstand fra imamer