Fagfolk: Ulve udgør minimal risiko

Fagfolk: Ulve udgør minimal risiko
Foto: POLFOTO/AP

Fagfolk: Ulve udgør minimal risiko

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ulve er kun farlige for mennesker, hvis de er tilvænnede, og der bliver for mange af dem, vurderer forsker.

Ulve er ikke farlige for mennesker, hvis de forbliver sky dyr, og der ikke er for mange af dem. Så længe ulve får nok at æde i naturen, har de ikke har nogen grund til at opsøge mennesker.

Det konkluderer seniorforsker Aksel Bo Madsen i et notat til Naturstyrelsen. Han sidder på "DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi" under Aarhus Universitet - tidligere kendt som Danmarks Miljøundersøgelser.

Miljøminister Ida Auken (SF) har netop brugt notatet i et svar til Folketinget. Det er skrevet, fordi en canadisk forsker i marts advarede om, at det kun er et spørgsmål om tid, før ulve vil angribe mennesker, hvis de får lov at slå sig ned i Danmark.

Angrebene vil især være rettet mod børn og svagelige, mener Valerius Geist, professor på universitetet i Calgary i Canada. Danmark er for lille og tæt befolket til ulve. Når de fredede ulve erfarer, at mennesker ikke gør dem noget, bliver det farligt, anfører Geist.

Aksel Bo Madsen medgiver, at aggressive ulve i nogle tilfælde kan være farlige.

- Men alle vilde dyr kan udgøre en potentiel risiko for mennesker, og problemstillingen skal naturligvis indgå i en kommende forvaltningsplan for ulve, siger seniorforskeren.

Nogle enkle forholdsregler kan hindre konflikter: Først og fremmest skal der ikke være flere ulve, end at de alle nemt kan finde føde i naturen. Hvis enkelte dyr viser tegn på at have vænnet sig til mennesker eller husdyr, skal de hurtigt fjernes.

Borgerne skal ikke opsøge eller fodre ulvene af nysgerrighed eller misforstået omsorg, for det vil vænne dem til mennesker, påpeger Aksel Bo Madsen.

Hans notat bygger på en rapport fra det norske naturinstitut, skrevet af 18 forfattere, der har beskæftiget sig med ulve i Norge, Sverige, Finland, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Schweiz, Italien og Spanien.

Den vestjyske regionspolitiker Harry Jensen (V) fra Stauning har netop oprettet en hjemmeside, hvor man kan protestere mod ulveindvandring i Danmark.

Fagfolk: Ulve udgør minimal risiko

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce