Spirituspåvirkede kaptajner, som litaueren, der i går havde kurs mod Storebæltsbroen, er ikke et generelt problem. Det mener Foreningen Danske Lodser, Forsvarets Operationscenter såvel som politiet

Alkohol i blodet og kollisionskurs med en af Storebæltbroens pyloner. En 56-årig litauisk kaptajn havde onsdag aften retning mod både bro og avisforsider.

Med rådgivning fra Forsvarets Operationscenter lykkedes det fragtskibet ar rette op og manøvrere udenom den frontale katastrofe. Men episoden undgik ikke mediernes søgelys, og det har rejst et spørgsmål: Er spirituspåvirkede skibsførere et generelt problem?

Nej, mener flere fagfolk. Heriblandt Forsvarets Operationscenter, der som sagt navigerede det litauiske skib onsdag aften.

- I forhold til dem vi stopper i de danske farvande, så er der tale om et absolut fåtal, oplyser vagtholdslederen ved redningscentralen.

Det samme gør Sydvestsjælland og Lolland Falsters politi.

- Ud fra min egen erfaring er det her et enkeltstående tilfælde, siger vagtchef Stefan Jensen.

Det var hans politikreds, der alkoholtestede og anholdt den litauiske kaptajn i Storebælt.

Normalt rykker de ud, når der sker uheld, eller - som i går - er tæt på at ske uheld. Og selvom de også laver sporadiske stikprøver, vedkender vagtchefen, at det er svært at sige noget om problemets omfang med sikkerhed.

- Men det er hverken hver dag, hver uge eller hver måned, at vi oplever sådan noget, som vi gjorde i går, siger Stefan Jensen.

To ud af 3000

En mand, der har mange års erfaring med sikker søfart, er Bjarne Cæsar Jensen. Han er formand for Foreningen Danske Lodser og har desuden været lods i 17 år.

- Ud af de mere end 3000 opgaver, jeg har været på, har jeg kun oplevet alkoholpåvirkede skibsførere to gange, siger Bjarne Cæsar Jensen, der dog vedkender, at han har hørt om flere i medierne.

Et kig i Fyens Stiftstidendes arkiver viser, at der alene i fynsk farvand har været fem episoder af alkoholpåvirket søfart i løbet af de seneste fem år.

- Men derfor tror jeg stadigvæk, at der er tale om enkeltstående tilfælde i højere grad, end der er tale om et generelt problem, siger formanden for Foreningen for Danske Lodser.

  • joergensen_emil

    Af:

    Jeg er journalistpraktikant fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus og er på Fyens Stiftstidende indtil februar 2017.

Mere om emnet

Se alle
Fuld litauer havde sat kurs mod Storebæltsbroen

Fuld litauer havde sat kurs mod Storebæltsbroen