Færre fynske unge vil have en rød studenterhue

De fynske almene gymnasier oplever, at markant færre unge søger ind på STX, der ellers i en lang årrække har haft et stigende ansøgerantal. Et større fokus på erhvervsuddannelserne kan være en del af forklaringen. Arkivfoto: Morten Stricker

Færre fynske unge vil have en rød studenterhue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er 10 procent færre ansøgere til de almene gymnasiale uddannelser på Fyn end sidste år. Ikke overraskende, men ærgerligt, mener formand for Fordelingsudvalget på Fyn, Torben Jakobsen. En del af forklaringen kan være det stigende fokus på erhvervsuddannelserne.

Der er 10 procent færre unge, der i år har søgt ind på et alment gymnasium (STX) på Fyn, viser en ny opgørelse fra Region Syddanmark.

I år er ansøgertallet 2399, mens der sidste år var 2671.

Det sker efter, at de almene gymnasier i en årrække generelt har haft et stigende ansøgerantal.

Det er derfor ikke umiddelbart overraskende, at udviklingen nu vender, mener Torben Jakobsen, der er formand for Fordelingsudvalget på Fyn og rektor ved Mulernes Legatskole.

- Der har jo været fremgang i mange år til STX, og det skal jo stoppe på et tidspunkt. Men der er bare ikke særlig mange på Fyn, der får en STX-uddannelse sammenlignet med andre landsdele, siger han.

Der kan derfor være grund til bekymring.

- STX er jo hovedleverandør til de længerevarende uddannelser. Så hvis vi går tilbage i ansøgerantal, må man jo forvente, at der er færre, der kommer ind og får en længerevarende uddannelse, forklarer han.

Imens flere har fravalgt den almene gymnasielle uddannelse, forholder det sig anderledes med HF på Fyn. I alt 780 unge har søgt uddannelsen mod 694 sidste år.

Ansøgertal pr. 15. marts, gymnasiale uddannelser på Fyn
STX: 2671 ansøgere i 2017

2399 ansøgere i 2018

HF:

694 ansøgere i 2017

780 ansøgere i 2018

HHX:

784 ansøgere i 2017

746 ansøgere i 2018

HTX:

447 ansøgere i 2017

468 ansøgere i 2018

Kilde: Region Syddanmark

Flere forklaringer

Værre står det til på STX-uddannelserne, hvor flere oplever særligt skuffende ansøgertal, når man ser på regionens opgørelse. På Faaborg Gymnasium må de i år nøjes med 56 ansøgninger, mens Midtfyns Gymnasium melder om 119 STX-aspiranter mod 180 sidste år. Odense Katedralskole er gået fra 461 STX-ansøgere sidste år til 374 i år.

Torben Jakobsen har et par bud på, hvorfor det forholder sig sådan:

- Dels er det en lidt mindre årgang. Så det er klart, der er lidt færre at tage af, forklarer han.

Noget tyder også på, at der generelt er flere unge, der vil ind på erhvervsuddannelserne. På Syddansk Erhvervsskole har man fået 769 tilmeldinger til EUD mod 735 sidste år, og tallet kan nå at blive endnu større, da man kan søge ind på en erhvervsuddannelse frem til august. Der er især stor fremgang inden for teknologi, byggeri og transport.

- Og det er da glædeligt, hvis der generelt er en fremgang på erhvervsuddannelserne. Det, jeg frygter, er, at mange slet ikke kommer i gang med noget som helst. Men det er udmærket i forhold til erhvervsuddannelserne, for de har jo manglet elever. Og så ved vi ikke endnu, om der er flere, der tager 10. klasse denne gang, fortsætter han.

Et spørgsmål om ideologi

Tilde Mette Juul er pH.d-studerende på Center for Ungdomsforskning (CEFU). Hun mener også, at der kan være flere forklaringer på, hvorfor de unge i år har fravalgt den almene gymnasiale uddannelse.

- Umiddelbart lyder det ret vildt, at der er 10 procent færre unge, der har søgt ind på denne uddannelse, men det kan skyldes flere ting. En af dem er, at man i vejledningen af eleverne har fokuseret mere på erhvervsuddannelserne, men det kan også være et spørgsmål om elevernes baggrund på lige dén årgang, siger hun.

Hvorvidt tendensen er positiv, er også svært at svare på.

- Det, man kan sige, er, at man jo på de almene gymnasier har en sikkerhed for at gennemføre uddannelsen, mens man på erhvervsuddannelserne, hvis det er det, man har valgt, er i risiko for at komme til at mangle en læreplads. Men derudover et det et spørgsmål om ideologi. Der er ingen, der kan vide med sikkerhed, hvilke uddannelser der bliver brug for i fremtiden. Men det er umiddelbart positivt, at de unge føler, at de har nogle flere valgmuligheder og ikke føler sig pressede i en bestemt retning, siger hun.

Færre fynske unge vil have en rød studenterhue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce