Færre fynboer bliver gift

Færre fynboer vælger at gøre som kronprinseparret her og sige ja til hinanden.
Foto: John Fredy

Færre fynboer bliver gift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ægteskabet er en "truet tradition", både på Fyn og i hele Danmark

I år 1980 år levede omtrent 13.000 fynske par i alderen 21-30 år i ægteskab.

Nu, 20 år senere, ser det ganske anderledes ud. I 2010 er knapt 6500 fynboer i samme aldersgruppe gift, og det er en halvering i løbet af 20 år.

Tendensen ses ikke blot på Fyn, men over hele landet. Antallet af ægteskaber blandt den yngre generation falder støt. 

- Det skyldes en række sammenfaldende tendenser. Vi er blevet mere fleksible og individuelle, og det passer dårligt med at være gift.  Ægteskabet er en af de traditioner som hører til vores kultur, men man kan sige, at det efterhånden er en truet tradition, siger Karen Hvidtfeldt Madsen, lektor ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier ved Syddansk Universitet. 

Hun giver her sine bud på, hvad der har fået antallet af ægteskaber til at falde. 

- Man gifter sig ikke længere af religiøse eller praktiske grunde. Mange unge vil i dag bo sammen i flere år, inden de gifter sig. Der er også en tendens til, at folk får børn senere, og de overvejer måske først at blive gift, når familien er stiftet, siger Karen Hvidtfeldt Madsen og fortsætter.

- I løbet af de seneste år er faren også blevet bedre sikret med hensyn til fælles forældremyndighed, selvom han ikke er gift med barnets mor, siger hun.

Helt omvendt ser det ud blandt ældre i pensionsalderen og opefter. I dag lever langt flere ældre nemlig i et ægteskab, end for 20 år siden.

Ifølge Danmarks Statistik kan det blandt andet skyldes, at mændenes middellevetid er steget hurtigere end kvindernes. Dermed har de ældre i gennemsnit flere år sammen.

Lektor Karen Hvidtfeldt Madsen tilslutter sig til dels den forklaring.

- Det er nok meget logisk, at en længere levealder spiller ind. Flere ældre er raske og har et aktivt liv. De stiller krav til tilværelsen, og er mere tilbøjelige til at finde en ny partner, hvis de af en eller anden grund har mistet deres ægtefælle. Desuden tilhører de også en generation, der ofte føler at det er rigtigt at blive gift, siger hun.

Færre fynboer bliver gift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce