Færre børnesager i 2007


Færre børnesager i 2007

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunerne anbragte ni pct. færre børn i 2007 end 2006. Det skaber mistanke om spareøvelser

Færre børn blev sidste år nødt til at pakke deres kuffert og flytte ind hos enten en plejefamilie eller på institution. I 2007 traf kommunerne 3245 nye afgørelser om anbringelser uden for hjemmet, hvilket er et fald på ni procent i forhold til 2006, viser Ankestyrelsens nyeste statistik.

Samtidig bliver flest børn anbragt i begyndelsen af et budgetår. Et mønster, der går igen fra 2006 og 2005. Og den udvikling vækker bekymring hos næstformand for socialpædagogerne, Benny Andersen.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om hensynet til kommunekassens økonomi vægtes højere end hensynet til barnet. Det er grotesk, for børn bliver dobbelt svigtet. Først af forældrene og siden af det system, som skal hjælpe dem, siger Benny Andersen.

Kun hvert tredje tilfælde

Selv om tallene kunne tolkes, som om færre børn lever i belastede hjem, klapper lektor i socialt arbejde ved Aalborg Universitet, Karin Kildedal, heller ikke i hænderne over statistikken. For kommunerne opdager kun i hvert tredje tilfælde selv børn, der mistrives. Lige så ofte er det barnet selv, der i samspil med eksempelvis skole eller fritidshjem, henvender sig for at komme væk hjemmefra. Og det er for mange.

- Når så mange børn selv skal henvende sig, kan det betyde, at det forebyggende arbejde ikke er progressivt og udviklet nok. Hvis det arbejde var mere fintmasket, ville kommunen måske stå for opstart af 80 procent af sagerne, mener Karin Kildedal.

Gransker man aldersstatistikken for de børn og unge, der bliver anbragt, synes samme konklusion at gøre sig gældende, mener Karin Kildedal videre. De unge mellem 12 og 17 år tegner sig for 70 procent af anbringelserne, mens de helt små børn op til tre år kun tegner sig for 10 procent af anbringelserne.

S vil belønne handling

Men børn skal ikke svigtes, bare fordi de er små og ikke selv kan råbe op, mener Socialdemokraterne på Christiansborg, anført af socialordfører Mette Frederiksen. Derfor er hun villig til at indføre en mellemkommunal eller statslig refusion, der især belønner de kommuner, der skrider til handling tidligt.

Statistikken giver også velfærdsminister Karen Jespersen (V) anledning til at kigge på kommunernes praksis.

- Jeg vil sætte systematik og kvalitet i kommunernes indsats på dagsordenen, når jeg allerede på fredag den 19. september mødes med Folketingets partier og tager fat på arbejdet med "Barnets reform". Den grundlæggende hjælp, som et omsorgssvigtet barn har krav på, skal jo ikke afhænge af, hvilken kommune barnet kommer fra, lyder det i en pressemeddelelse. Den sætter også spørgsmålstegn ved kommunernes evne til at tilgodese barnets tarv fremfor økonomien.

- Det er en uartighed, at ministeren siger sådan, svarer Henrik Larsen (R), formand for KL's børne- og ungeudvalg og fortsætter:

- Det generelle billede er, at vi aldrig tidligere har brugt så mange penge på området. Løsningen er, at vi skal finde de børn, der har ondt i livet. Og det bestræber vi os virkelig på. Derfor kan man ikke med bål og brand sige, at vi kun spekulerer i økonomi.

(ritzau)

Færre børnesager i 2007

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce