Færøske studerende bliver boende i Danmark

Adgangen til en række sociale ydelser, som ikke findes i Færøerne, har bl.a. betydning for, at mange færøske studerende vælger at bosætte sig i Danmark.
Foto: Martin Zakora /Polfoto

Færøske studerende bliver boende i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Færøerne drænes for sagkyndige og kvinder, der efter endt uddannelse i Danmark vælger at blive her. Et stort tab fastslår politiker bag undersøgelse

Manglen på uddannelsestilbud er hovedårsagen til, at Færøerne drænes for sagkyndige og eksperter, der er født og opvokset på øerne i Nordatlanten.

De mange færinger ender i stedet i Danmark fremfor at flytte hjem igen.

En undersøgelse, den nordatlantiske gruppe i Folketinget har foretaget, viser, at hele 60 procent af de unge færinger, som bosætter sig i Danmark, rejser af sted for at få sig en uddannelse. I adskillige tilfælde betyder det også, at de bliver boende i Danmark, fordi de efter flere år her, ender med at stifte familie og få gode job.

"Jo længere de bliver i Danmark, jo mere føler de sig også tilknyttet deres nye hjemland, og hermed fravælger de at bosætte sig på Færøerne igen", fremgår det endvidere af redegørelsen.

Undersøgelsen er foretaget blandt de 7700 færinger i alderen mellem 20 og 45 år, der i dag bor i Danmark. Fælles for dem er, at de er født på Færøerne, hvor befolkningen tæller godt 48.000 mennesker. Hovedårsagen til, at undersøgelsen blev foretaget, var at påvise, hvad der er årsag til, at så få færinger flytter hjem igen.

- Det er et kæmpe problem, at de mange veluddannede fravælger deres fødeland. Vi mister enorme samfundsøkonomiske, kulturelle og sociale ressourcer, påpeger lagtingspolitikeren, Sjurdur Skáale, der netop har afsluttet en periode i det danske folketing som suppleant for sit parti Republikanerne.

Underskud af kvinder

Ifølge redegørelsen er manglen på sociale ydelser en anden årsag til, at unge færinger - herunder særlig kvinderne - forlader øerne.

For eksempel er der større muligheder for en enlig mor i trange kår at få økonomien til at hænge sammen, hvis hun vælger at bosætte sig i Danmark. I Danmark kan man blandt andet få boligstøtte og andre ydelser, som ikke eksisterer på Færøerne.

På Færøerne er underskuddet af kvinder i forhold til mænd udpræget, og det viser sig særlig at gælde de unge kvinder i den fertile alder. Af en undersøgelse, som en færøsk kvindeportal gennemførte sidste år, fremgår det, at der på Færøerne bor 13 procent færre kvinder end mænd i alderen fra 20 til 24 år. Endvidere er der 11 procent færre kvinder i aldersgruppen fra 20 til 64 år.

- Det skyldes selvfølgelig ikke kun manglen på sociale ydelser - men som nævnt, at kvinderne flytter fra øerne for at få sig en uddannelse i særlig Danmark og ender med at stifte familie, siger Sjurður Skáale.

Redegørelsen viser samtidig, at hvis det var muligt for studerende færinger i Danmark, at få den ønskede uddannelse på Færøerne, så ville en tredjedel af de unge foretrække dette.

Undersøgelsen konkluderer, at færinger bosiddende i Danmark ikke tænker på samme måde, som færinger, der lever på deres fødeøer.

Således mener mange "danske" færinger, at det færøske samfund er konservativt og stivnet. Mens der i det færøske samfund er et flertal imod bandt andet registreret partnerskab mellem to af samme køn, ville det se anderledes ud, hvis færingerne bosiddende i Danmark skulle bestemme. Her mener 67 procent, at registreret partnerskab bør indføres på Færøerne.

Blandt de færinger, som agter at flytte hjem igen, viser det sig også, at langt størsteparten foretrækker at bo i hovedstaden Torshavn. Næsten tre ud af fire svarer, at de ønsker at bo i Torshavn fremfor i bygderne eller de større færøske byer. (ritzau)

Færøske studerende bliver boende i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce