Onsdag aften skulle den nye eliteuddannelse på Tietgen Handelsgymnasium stå sin prøve til åbent hus for de fynske elever i grundskolen. Interessen var helt som forventet begrænset.

Christian Godthaab, uddannelseschef på Tietgen Handelsgymnasium, forventede sig ikke det store, da han onsdag aften stod klar ved sin stand foran plakaterne med overskriften "Fasttrack" og underteksten: Tietgen Handelsgymnasiums helt nye elitestudieretning.

Første elitegymnasium på Fyn

I avisen den 9. januar skrev vi om en ny to-årig eliteuddannelse på Tietgen Handelsgymnasium i artiklerne:"Fyn først med to-årigt elitegymnasium"

"To-årigt HHX sender elever hurtigt videre i uddannelse"

"Et gymnasium for fyrtårne"

"Minister: Niveauet skal hæves på alle gymnasier"

Den 10. januar skrev vi:

"Det er blevet legalt at dyrke eliten"

Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, har i 2016 kortlagt de elite- og talentprogrammer de videregående uddannelser i perioden 2004-15 har oprettet, hvor den udvikling tog fart. Undersøgelsen viser, at der på universiteterne i 2015 var oprettet 91 programmer, 25 på professionshøjskolerne og 17 på erhvervsakademierne.

Det var første gang, de unge uddannelsessøgende fra grundskolerne på Fyn blev præsenteret for muligheden for at søge ind på et elitegymnasium på Tietgen, hvorfra de særligt talentfulde og motiverede unge fra sommeren 2018 kan tage en studentereksamen på to år. Og selv om gymnasiet allerede markedsfører den nye uddannelse, ved uddannelseschefen, at det er noget helt andet, der virker.

- De unge skal høre noget godt om uddannelsen fra venner og andre, der går her. Det er vores erfaring, at det er den bedste reklame. Derfor kan det også være, at vi kommer til at køre med et lidt mindre første hold i august 2018, siger Christian Godthaab.

Der var heller ikke trængsel om hans stand på trods af, at der var et rekordstort antal unge og deres forældre på besøg til handelsgymnasiets åbent hus.

Cirka 500 unge plus forældere lød vurderingen.

En god ide

To af dem var Emilie Klok fra Bogense og Rasmus Berg fra Odense, der besøgte gymnasiet sammen med henholdsvis far og mor.

Emilie Klok havde selv overvejet om Fasttrack kunne være en vej for hende, da hun mødte op til åbent hus på Tietgen.

Læs: Tilladt at dyrke eliten

- Det er en mulighed for at få sin studentereksamen hurtigt, så man kan komme i gang med en videregående uddannelse. Jeg kan da godt være bange for at komme for sent ud på arbejdsmarkedet, siger Emilie Klok på 15 år.

Hun er med på, at det vil blive to år med hårdt, intensivt skolearbejde, når studenterhuen skal erhverves på to år, men det afskrækker ikke. Hendes søster går allerede på handelsgymnasiet, så hun ved, hvad det indebærer.

- Det vil også være en klasse, hvor alle har den samme interesse for skolen. Det er en fordel, for man kan måske godt føle sig lidt malplaceret i en almindelige klasse. Her vil du være sammen med andre som dig selv, forklarer Emilie Klok.

Den samme begrundelse bruger Rasmus Berg, når han fortæller, hvorfor han mener, en eliteklasse er en god idé.

- Det er også rigtig fint, at de dygtige får mulighed for at komme hurtigt videre i systemet. Måske vil de kede sig i en almindelige klasse, siger han.

Han svarer dog prompte og klart nej til, at det ville være noget for ham.

- Jeg er ikke så glad for mange lektier. Jeg spiller meget fodbold og træner fire gang om ugen. Og jeg har også et fritidsjob, jeg er glad for, fortæller Rasmus Berg.

Derfor kommer han nok til at sætte sit kryds ud for Marketing eller Innovation, når han skal sende sin ansøgning til gymnasiet i august.

Uddannelseschefen, Christian Godthaab, kan sagtens holde modet oppe på trods af den begrænsede interesse for Fasttrack onsdag aften. Han sætter sin lid til mund-til-mund effekten, der sætter ind, når de første elever er optaget.

  • Jørgensen_Kristina_Lund_(2015)_15

    Af:

    Jeg har siden 2012 været uddannelsespolitisk journalist på Samfundsredaktionen med ansvar for at dække for uddannelse og dannelse af vores børn. Fra vuggestue til de højere læreranstalter. Jeg har været på Fyens Stiftstidende siden 2005 og har tidligere skrevet for weekendredaktionen, erhverv, web, og tillæg. Jeg bor i Odense og har tre børn.

Mere om emnet

Se alle
Uddannelse: Nu får de klogeste lov at boltre sig

Uddannelse: Nu får de klogeste lov at boltre sig

1
Fasttrack: Tag gymnasiet på to år - hvis du er dygtig nok

Fasttrack: Tag gymnasiet på to år - hvis du er dygtig nok

2
Ny fynsk eliteuddannelse: Hjemmebane for de klogeste

Ny fynsk eliteuddannelse: Hjemmebane for de klogeste