Tusindvis af kommende studerende begynder inden længe på en uddannelse i Odense. Mange er tilflyttere, og det afstedkommer som altid et pres på boligmarkedet. Selvom den lange venteliste for akut boligsøgende i år er en kende tyndere end sidste år, mener flere aktører, at der fortsat er behov for flere ungdomsboliger.

Studiestart står for døren på landets videregående uddannelser, og mere end 4000 nye studerende på SDU forventes at starte studie i Odense.

For manges vedkommende betyder det, at der skal skaffes tag over hovedet inden for få uger, og det kan mærkes på boligmarkedet, i kølvandet på at tusindvis af kommende studerende fik glædelige nyheder ultimo juli.

Tag-over-hovedet-garantien

Er man som studerende tilflytter til Odense, stiller kommunen en såkaldt tag-over-hovedet-garanti, som man kan anvende, hvis man stadig står uden bolig en uge op til studiestart.For at blive omfattet af garantien kræver det, at man er bosat uden for Odense, er mellem 18 og 30 år gammel og aktivt boligsøgende - blandt andet hos Studiebolig Odense.

Kommunen står for at anvise en midlertidig bolig, man kan bo i i tre måneder. Tilbydes man en permanent bolig i mellemtiden, er man forpligtet til at flytte.

Tidligere har kommunen blandt andet huset studerende i lukkede børnehaver.

I år er planen at ibrugtage sovesale i Hestehaven og indlogere studerende uden bolig på vandrehjemmet Kragsbjerggaard.

I 2013 måtte garantien stilles for 63, i 2014 for 118, i 2015 for 181 og sidste år 160 unge mennesker.

Det fortæller Henning Blume Islund, udlejningschef ved Kollegieboligselskabet, som er en del af Studiebolig Odense, der administrerer i omegnen af 3500 ungdoms- og kollegieboliger.

- Som altid har vi en lang venteliste. Det skal der være op til studiestart, for ellers ville vi stå med tomme boliger til foråret, siger Henning Blume Islund.

Udlejningschefen oplyser, at ventelisten i Studiebolig Odenses gruppe C, som omfatter studerende, der søger alt, hvad de kan få fat i, i skrivende stund tæller i omegnen af 900 håbefulde, unge boligsøgende.

Selv om tallet kan lyde voldsomt, påpeger Henning Blume Islund, at det er cirka syv procent lavere, sammenlignet med sidste år.

Det kan skyldes flere ting, mener udlejningschefen.

- Det er et godt spørgsmål, hvad det konkret skyldes, men der er jo blandt andet kommet omtrent 140 nye boliger på havnen, hvor nogle tages i brug 15. august, og nogle tages i brug til februar. Det kan også hænge sammen med, at færre er blevet optaget på studierne i år i forhold til sidste år, siger han og tilføjer:

- Hvis det betyder, at folk har skaffet bolig, så det er jo glimrende og positivt. Men når forskellen ikke er større, vil jeg dog stadig mene, at det fortsat kan betale sig at bygge ungdomsboliger.

Behov for flere ungdomsboliger

Ligesom Henning Blume Islund mener by- og kulturrådmand, Jane Jegind (V), der er god grund til at stræbe efter at få flere ungdomsboliger på markedet i Odense.

Også selvom flere er kommet til de seneste par år.

- At tallet for akut boligsøgende studerende fra starten er en smule lavere i år, er forhåbentlig et udtryk for, at flere har fundet bolig på anden vis. Men at der stadig er i omegnen af 900 på listen, viser samtidig, at der ikke er ungdomsboliger nok, siger hun.

Rådmanden påpeger, at akutkøen plejer at falde frem mod studiestart, i takt med at folk tilbydes en bolig eller finder tag over hovedet på anden vis.

Erfaringsmæssigt vil antallet af studerende, der kommer til at gøre brug af Odenses tag-over-hovedet-garanti, således også dale i løbet af indeværende måned.

- Sidste år havde vi 66 flere end i år, der var skrevet op til garantien, som 160 endte med at gøre brug af i 2016 mod 181 i 2015. Jeg håber selvfølgelig, at tallet ender med at være endnu lavere i år, hvilket det umiddelbart også sigter mod, vurderer rådmanden.

Enormt markedspres op til studiestart

Også hos den landsdækkende online-boligside, boligportal.dk, mærker man presset fra studerende, der med lys og lygte er på jagt efter en betalbar bolig inden studiestart.

På trods af der i år er optaget 1275 færre studerende på landsplan, er boligmarkedet ifølge direktør Anders Hyldborg i skrivende stund mere presset end hidtil.

- Det er typisk omkring studiestart, sommer eller vinter, at vi ser, at boligmarkedet har svært at absorbere presset fra boligsøgende, siger Anders Hyldborg og tilføjer:

- Mit indtryk er dog, at markedet bliver dårligere og dårligere til at absorbere presset fra de mange studerende.

Direktøren melder sig således i Jane Jeginds og Henning Blume Islunds kor, der råber på flere ungdomsboliger.

- Der er kommet rigtig mange nye boliger på markedet. De er bare ikke for studerende, siger Anders Hyldborg og tilføjer:

- Hvis man graver dybt i den slags, er det gerne større lejligheder, tre- og fireværelses, der ligger centralt, der er blevet bygget. Typisk vil kvadratmeterprisen derfor også være højere, end studerende kan betale. I det lys vil mene, at stadig mangler enormt mange studieboliger.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Kommende studerende fandt bolig på en uge: - Det var lettere end forventet

Kommende studerende fandt bolig på en uge: - Det var lettere end forventet

Anden ansøgningsrunde til videregående uddannelser: Over 1000 har søgt på ny

Anden ansøgningsrunde til videregående uddannelser: Over 1000 har søgt på ny