Få patienter får topbehandling


Få patienter får topbehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsvæsnets behandling af blodpropper i hjernen, blødende mavesår og andre akutte sygdomme halter langt efter målsætningen, viser nye tal.

En stor del af landets akutpatienter får ikke den optimale behandling, når de indlægges med f.eks. blodpropper i hjernen og blødende mavesår. På visse sygdomsområder er det sågar flertallet af patienterne, der ikke får den rette behandling, og det øger patientens risiko for at dø, skriver berlingske.dk.

Værst ser det ud for de godt 15.000 danskere, der hvert år indlægges med en blodprop eller blødning i hjernen. Af dem får under halvdelen - 43 procent - hele den behandlingspakke, som landets eksperter er enige om, er den bedste. Det fremgår af nye tal fra det Nationale Indikator Projekt (NIP), der måler sundhedsvæsnets evne til at behandle patienter.

Tallene er forbedret siden 2003, men får alligevel et samlet sundhedsvæsen til at slå alarm og kræve forbedringer:

- Indholdet i NIP-behandlingen er ikke raketvidenskab. Og det er ikke godt nok. Det her er et fagligt problem, som vi læger er nødt til at tage på os. Det gælder fra den øverste ledelse til den enkelte behandlingsansvarlige læge på afdelingen, forklarer Yves Sales, formand for Lægeforeningen over for berlingske.dk.

Særligt på de akutte sygdomsområder har det haltet i årevis. Et mål er f.eks., at blødende mavesår skal opereres inden for seks timer. Kun ca. halvdelen af patienterne oplever dette.

Selv om regionerne i ti år løbende har modtaget dårlige NIP-tal, er der kun sket gradvise forbedringer. Og det vil tage tid at ændre, mener professor i sundhedsøkonomi, Kjeld Møller Pedersen:

- Der skal på nogle områder væsentlige ressourcer til, før der kan ske en væsentlig forbedring. Men økonomi er én ting. Noget andet er, at det handler om at ændre rutiner på afdelingerne, og det er ofte en langsommelig proces, siger han.

Få patienter får topbehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce