Få overblikket: Staten investerer milliarder i Fyn


Få overblikket: Staten investerer milliarder i Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyn var den store vinder ved denne uges melding om, hvilke statslige arbejdspladser der flyttes fra hovedstaden. I det hele taget havner mange statslige investeringer på Fyn i disse år, og på anden vis har fynske dagsordner nydt fremme på Christiansborg. Her ti nedslag:

1. Statslige arbejdspladser
Minister for offentlig innovation Sophie Løhde og statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede tidligere på ugen planen for udflytning af statslige arbejdspladser. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Ved denne rundes udflytning af statslige arbejdspladser fik Fyn disse:

Odense: Miljøstyrelsen 440 arbejdspladser. (yderligere mindre udflytninger 25 arbejdspladser)

Bogense: Dansk Sprognævn 15 arbejdspladser

Nyborg: Lokale- og Anlægsfonden 14 arbejdspladser

Svendborg: Del af Styrelsen for Forskning og Uddannelse, del af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte, dele af Skattestyrelsen. I alt 64 arbejdspladser.

Middelfart: Dele af Gældsstyrelsen 153 arbejdspladser (for længst meldt ud)

2. Center for kyst- og lystfiskerturisme
Danmarks Sportsfiskerforbund arrangerer Lystfiskeriets Dag. På Nordfyn kunne børn og andre nybegyndere prøve at fange en hornfisk ved Flyvesandet. Desværre for arrangørerne var der ikke mange, som tog imod tilbuddet.

32 millioner kroner bruger staten på et center ved Helnæsbugten, der skal styrke formidlingen og markedsføringen af de gode muligheder for lystfiskere. Partierne bag dette års finanslov har i år afsat otte millioner kroner til centeret, og over de tre efterfølgende år bevilges yderligere otte millioner kroner hvert år.

3. Udvidelse Fynske Motorvej
Fynske Motorvej udvides med ekstra spor mellem Nr. Aaby og Odense V. Foto: Louise Koustrup

Efter adskillige års kamp for en udvidelse af motorvejen mellem Nr. Aaby og Odense Vest udbygges motorvejen nu med et ekstra spor i begge retninger. I alt 2,4 milliarder kroner investeres i den ekstra asfalt.

Staten bidrager dog kun sparsomt, da de 2,1 milliarder kommer fra A/S Storebælt og dermed bilisterne på Storebæltsbroen. De ekstra motorvejsspor forventes køreklare i slutningen af 2022.

4. Støjafskærmning
Beboerne tæt på motorvejen ved Odense har i årevis kæmpet for at få mindsket støjen fra motorvejen. Nu investeres i støjdæmpende foranstaltninger. Foto: Lasse Hansen

Tusindvis af beboere tæt på motorvejen ved Odense kan se frem til støjbekæmpende foranstaltninger. 30 millioner kroner bruges i år til støjdæmpende asfalt på motorvejen fra Sanderum til det nye OUH. Desuden bruges 25 millioner på støjvolde, facadeisolering af boliger og andre tiltag.

5. Ny jernbane
Jernbanen på Vestfyn får en storebror, hvis planen om en ny jernbane til højhastighedstog realiseres.

Staten opkøber efter ønske fra særligt hårdt ramte beboere en række ejendomme tæt på Fynske Motorvej, hvor en ny jernbane skal sikre højhastighedstog mellem landets største byer og give bedre plads til regionaltogene på den nuværende vestfynske bane. Linjeføringen mellem Odense og Kauslunde (ved Middelfart) blev sidste år lagt fast nord for motorvejen. Prisen på den 24 kilometer lange jernbane er 4,5 milliarder, der skal komme fra Togfonden (beskatning Nordsøolien), som et flertal uden for regeringen står bag. Holder planen, anlægges banen fra 2020 til 2026.

6. Lavere brotakster
Siden nytår er det blevet 15 procent billigere at køre over Storebæltsbroen. Arkivfoto: Laust Jondal

Det er blevet billigere at køre over Storebæltsbroen. Fra årsskiftet faldt prisen med 15 procent, og senest fra januar 2023, når motorvejen er udvidet, falder prisen yderligere, så takstnedsættelsen i alt bliver på 25 procent. Pengene findes ved at forlænge gældsafviklingen på broen.

7. Nyt supersygehus
Det nye supersygehus kommer til at ligge nabo til SDU.

Staten bruger 6,3 milliarder på et nyt supersygehus i Odense, Nyt OUH. Et konsortium af to italienske virksomheder har netop vundet totalentreprisen på hoveddelen af byggeriet, og hele sygehuset ventes at stå færdig i slutningen af 2022, men planen er blevet udskudt flere gange allerede. OUH beskæftiger i dag cirka 7300 medarbejdere i Odense.

8. SDU vokser
Universitetet har vokseværk. Et nyt sundhedsfakultet bygges blandt andet. Foto: Louise Koustrup.

Universitetet i Odense udvider med flere nye byggerier. Det gælder blandt andet sundhedsvidenskabeligt fakultet, der skal binde SDU sammen med det nye supersygehus. Når alt er færdigt i 2022, vil man kunne gå 1,3 kilometer under tag fra SDUs hovedindgang i nord til sygehusets i syd. Et af verdens største sammenhængende forløb. 60.000 mennesker ventes at færdes i området på hverdage.

9. Letbane og byudvikling
Staten skyder godt 1,1 milliarder i letbanen i Odense.

Byggekraner og gravemaskiner har travlt i Odense, hvor der byudvikles for i alt 44 milliarder kroner frem mod år 2022. Der er tale om både private, kommunale og statslige investeringer.

Et af de mest markante projekter er den letbane, som er ved at blive anlagt og efter planen skal åbne i slutningen af 2020. 14,4 kilometer spor skal forbinde Tarup med bymidten og videre mod universitetet, nyt supersygehus og endestationen i Hjallese.

Staten bidrager med godt 1,1 milliarder kroner ud af den samlede den samlede pris på 3,3 milliarder.

10. Nordfynsk cykelsti
Den nordfynske cykelsti blev indviet i september. Foto: Lasse Hansen

Og så er vi i den lettere afdeling, men af stor betydning for cyklisterne mellem Morud og Søndersø. Her blev i efteråret indviet en ny cykelsti til 18,2 millioner kroner, hvor staten har bidraget med 7,2 millioner.

Få overblikket: Staten investerer milliarder i Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce