Få overblikket: Disse fynske gymnasier er mest - og mindst - populære

Mange afgangselever omkring Odense ønsker sig ind på Sct. Knuds Gymnasium. Her mærker de ikke til, at færre fynboer i år har villet gå på STX. Arkivfoto

Få overblikket: Disse fynske gymnasier er mest - og mindst - populære

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Gymnasiers omdømme blandt de unge har stor betydning for, hvor de unge søger optagelse, lyder det fra to eksperter.
  • Det kan være en del af forklaringen på, at enkelte fynske gymnasier får flere ansøgere, når andre får markant færre.

Nok kan et gymnasium have en faglig profil at markere sig på, men når det kommer til stykket, er det ikke den, der lokker nye elever til. Det er i langt højere grad stedets omdømme og rygte, der afgør, om den unge sender en ansøgning til stedet.

Det mener Peter Henrik Raae, der er uddannelsesforsker ved Syddansk Universitet.

Afgangselever i de fynske folkeskoler har netop skullet bestemme, hvor de helst vil træde deres næste uddannelsesmæssige skridt efter sommerferien. 10 procent færre har søgt de almene gymnasier (STX) på Fyn i forhold til sidste år. Det viser en opgørelse fra Region Syddanmark.

Det største dyk i antallet af ansøgninger skal findes i Odense. Her har Mulernes Legatskole fået 43 færre ansøgninger end i fjor, mens Odense Katedralskole og Tornbjerg Gymnasium er gået henholdsvis 87 og 67 anmodninger ned.

Kun Sct. Knuds Gymnasium går imod tendensen og har faktisk har fået 13 ansøgninger mere end sidste år. Peter Henrik Raae har et bud på, hvorfor det forholder sig sådan. Han siger:

- Normalt betyder det meget, hvor man bor henne. Hvis man bor i nærheden af Faaborg, så er det måske tosset af tage til Svendborg for eksempel. Men hvis man bor i Odense, så vil der være en masse tale om, hvor det fede gymnasiemiljø er at finde.

Ud fra den snak, træffer den unge ofte sin afgørelse, mener forskeren. Og det fedeste miljø satser mange unge åbenbart på at finde på Sct. Knuds Gymnasium, hvis man tager tallene for pålydende.

Rygte fylder meget

Niels Egelund er professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse. Han er enig i, at de unge STX-aspiranter ofte træffer deres valg på baggrund af, hvad de anser for at være det mest populære sted at gå. Han mener, at symbolsk kapital og sociale hensyn er særligt vigtige:

- Der er jo nogle gymnasier, der er mere prestigefyldte end andre. Der opstår ligesom en norm om, at der holder de bedre fester, der er sjovere at være, og der er mere gang i den, siger han.

- Det er de unge mennesker, der går på gymnasierne, som er med til at skabe den kultur, der er på stedet. De siger måske, at det her er det fedeste sted at gå, og så spreder det sig. Men det hænger selvfølgelig også sammen med, hvor gymnasiet ligger henne, vurderer han.

Enkelte gymnasier trækker ned

Det er dog kun cirka halvdelen af gymnasierne, der står for det samlede fald i antallet af ansøgninger til de almene gymnasier. På Fyn har fem ud af 11 gymnasier faktisk fået lidt højere ansøgningsbunker at se til end sidste år.

- Den slags handler sommetider om nogle uforklarlige bølgeskvulp, mens det andre gange er let at forklare, siger uddannelsesforsker Peter Henrik Raae.

Tornbjerg Gymnasium har fået 27 procent færre ansøgninger end sidste år, og det kan der være flere grunde til, mener Peter Henrik Raae:

- Tornbjerg har altid ligget med en vis legemsdel i vandskorpen. Undtagelsen var, da de fik nye bygninger for nogle år tilbage. Det betød noget for søgetallet, siger Peter Henrik Raae.

- Et af problemerne for Tornbjerg er jo denne her forbistrede busrute. Gymnasiet ligger dårligt i forhold til hele optageområdet, som er det, nogle kalder et sølvbryllupskvarter, uddyber forskeren.

Fyens Stiftstidende har spurgt rektor ved Tornbjerg Gymnasium, Carsten Claussen, om en kommentar, men han har ikke ønsket at udtale sig.

Se oversigt: Så mange har søgt ind på de fynske gymnasier (STX)

Få overblikket: Disse fynske gymnasier er mest - og mindst - populære

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce